Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Na krizi jsou nejlepší slané karamely

Česko

NEW YORK Rok 2008 byl náročný pro investory, vlastníky domů a republikánské kandidáty, naopak velmi šťastný byl pro sladké karamely ochucené kvalitní solí. Tahle kombinace dlouho okouzlovala francouzské a americké šéfkuchaře, ale letos se stala jednou z těch vzácných příchutí, které si našly cestu od elity posedlé kulinářstvím na americký trh, píše list The New York Times.

Zmrzlináři Häagen-Dazs uvedli loni na trh zmrzlinu s příchutí slaných karamel. Později začala společnost Starbucks prodávat stejně ochucenou horkou čokoládu. Od počátku ledna je v řetězci Wal-Mart k mání bonboniéra se slaně chutnajícími čokoládovými lanýži. A aby toho nebylo málo, americký prezident Barack Obama nalezl zalíbení ve slaných karamelkách. Rád prý mlsá cukrovinky máčené v tmavé čokoládě, pokropené uzenou mořskou solí.

Slané máslové karamelky jsou tradiční pochoutkou ve francouzské Bretani. Karamelový zákusek ovšem vynalezl pařížský šéfkuchař Pierre Hermé. Někteří si možná vzpomenou, že i v Česku před lety uspěla obdoba dobroty - slané preclíky obalené v čokoládě. Bohužel ne nadlouho.

Autor: