Nejlepší vejce jsou domácí a bio - po nich v hierarchii kvality přicházejí na řadu ta z volného chovu.
Nejméně chutná a za nejškaredějších okolností jsou „vyrobena“ vajíčka z chovu v klecích, kde mají kuři minimum místa, nemohou provádět své oblíbené zábavy jako čepýření se či zobání čehosi z hlíny a světu se mstí produkcí horších vajec. Mizerná vejce jsou světlejší a obsahují méně látek, pro které jsou adorována -vitaminy A a E a omega-3 mastné kyseliny -, a více cholesterolu, kvůli němuž se stala až zbytečně velkým strašákem.
Dovnitř vajíčka nevidíte, nezbývá než se při nákupu řídit označením na obalu: hledejte označení bio (mají je v Albertech - draho -, v Plusech - lacino -, ale i jinde) nebo alespoň „z volného chovu“. Označení „z klecového chovu“ by vás mělo odradit, třebaže jsou tahle vajíčka nejlevnější.
Vejce se hodí pro slaná i sladká jídla, od důmyslných dezertů po nejobyčejnější míchaná vejce. Pokud mícháte na cibulce, s níž smažíte zelené čili papričky, a dodáte koření garam masala a červené čili, získáte indické jídlo, jež svět obletělo pod poangličtěným názvem egg bhurji. Italové mají tradiční vychytávku jménem frittata, u níž nechápu, proč se nerozšířila po celém světě: je to dobré, levné a variabilní. Na hlubší pánvi, jež NEMÁ plastové držadlo, Ital rozehřeje směs oleje a másla a na ni umístí náplň: od vařeného květáku (nezatracovat - ve frittatě je výtečný! Kdo nevěří, ať přidá parmezán.) či jiné zeleniny přes uzeninu až po špagety. Čtvrt až půl kila postačí - špenátu i víc, salámu méně. Zapne gril. Hmotu osolí, prohřeje a vrazí do toho šest vajec, lehce promíchaných - netřeba se s mícháním moc patlat, frittata nemusí být homogenní. Když pojme podezření, že je dole frittata skoro hotova, strčí pánev pod gril. Odhadem pozná, kdy je jídlo hotové - to zvládnete taky, a když ne, necháte hmotu ještě trošku dodělat. Tvoříme prosté jídlo italského venkovana, ne svatební dort.
Voní to skvostně a chutná ještě líp. Recept je pro čtyři lidi, ale musejí být rychlí.
Frittata se podává nakrájená na výseče jako pizza a je na vašem vkusu, zda ji sníte horkou, nebo studenou. Studená se hodí i na party, kde se po ní jen zapráší (aby se vám hosti nezmazali, krájejte ji na menší kousky), nebo jako večeře. Dokonale se osvědčuje coby oběd do práce: „frknete“ frittatu do plastového kontejnerku a druhý den buď deptáte kolegy vůní z mikrovlnky, nebo sníte dobrotu studenou.
Není-li gril, zkuste udělat silnou omeletu, kterou po opečení obrátíte pomocí pokličky - budou-li uvnitř brambory, máte tortillu de patatas, stálici španělské kuchyně. V případě záchvatu lenosti na pánev dejte zeleninu (papriky, rajčata) a výraznější koření. Když je osmaženo, vyklepněte na základ své večeře pár vajec - netřepat, nemíchat - získáte jídlo jménem šakšuka, oblíbené v Izraeli. Nemůžete to zkazit, jako ostatně většinu vaječných jídel. A nenechte si namluvit, že jsou málo nóbl -ostatně, prostá kuchyně je právě in a znovuobjevováním tradičních receptů držíte prst na tepu doby.
O autorovi| Jana Kománková, Autorka je šéfredaktorkou časopisu Report a DJ Radia 1