Pondělí 4. července 2022, svátek má Prokop
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Nejezte dopovaná kuřata!

Česko

Šokující snímek o potravinářském průmyslu vyzývá Američany ke změně stravování

LOS ANGELES „Na svou večeři už se nikdy nebudete dívat stejně,“ zní slogan z reklamního plakátu na dokumentární film Food, Inc. („Jídlo, s. r. o.), který právě přichází do amerických kin. Pozoruhodný snímek režiséra Roberta Kennera, jenž ho sám označuje za „hororový“, začíná v idylickém venkovském prostředí amerických farmářů a postupně mapuje cestu, kterou - krok za krokem - urazí potraviny, než se dostanou na stůl běžných spotřebitelů. Diváci tak získávají živou představu o tom, odkud jídlo pochází, jak je upravováno a nakonec i co způsobuje v lidském organismu, píše zpravodajský server ABC News.

Patnáctisetmílová cesta vedoucí z chovatelské farmy až na talíř, kterou tvůrci filmu absolvovali spolu s prodávaným masem, podle nich nabídla mnohé zajímavé poznatky o stravovacích návycích Američanů. Ti podle dokumentu každoročně snědí až dvě stě liber masa na obyvatele, přičemž každý třetí z nich je diagnostikován jako diabetik, což je informace o kvalitě jídla, která je pro společnost přinejmenším alarmující.

Průmysl drží vše za plentou Režisér Robert Kenner, který je díky svému předchozímu snímku držitelem ceny Emmy, a scenárista Michael Pollan se ve společném filmu rozhodli konfrontovat skrytý svět obchodu v oblasti chovatelství a potravinářství a apelovat na americké obyvatele, že „ještě není pozdě změnit stravovací způsoby“.

„Jsem přesvědčený, že potravinářský průmysl nechce, abychom se ptali, odkud pochází naše jídlo,“ uvedl Kenner v rozhovoru pro televizní pořad „Dobré ráno, Ameriko“ na stanici ABC News. „Jejich zájmem je držet vše za plentou. Nechtějí, abychom věděli, jak se jídlo vyrábí, jaké jsou chovatelské a pěstitelské podmínky,“ dodal. Tvůrci šokujícího snímku proto doufají, že se jim podaří Američany upozornit na cenu jejich vlastního zdraví, které dávají všanc kupováním sice levných, často nicméně velmi nekvalitních potravin, jež jsou po Spojených státech masově distribuovány. Dokument také upozorňuje, že právě vzhledem k masové distribuci celostátně působících potravinářských firem je velmi snadné v krátkém časovém úseku plošně rozšířit nejrůznější bakteriální onemocnění.

„Od dob pravých hamburgerů, které poctivě připravovali naši dědové, se ve zpracování potravin hodně změnilo,“ pokračuje Kenner. „Kuřata jsou například genově upravována tak, aby měla větší prsíčka, a zároveň jsou podporována hormony tak, aby dorostla v daleko kratším čase, než bývalo přirozené.

Zástupci potravinářského odvětví průmyslu se nicméně sborově nechali slyšet, že dokumentární snímek Food Inc. obsahuje a ukazuje - více než cokoliv jiného - nebezpečné polopravdy, omyly a neporozumění.

Autor:

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

Pečujte o svou pokožku s kouzelnými oleji Bi-Oil
Pečujte o svou pokožku s kouzelnými oleji Bi-Oil

Proč je nutné v létě dvojnásob pečovat o pokožku? Protože právě v létě je vystavena mnoha negativním vlivům. Zapojte se proto do soutěže o 6...