Podle Sobotky to však nečiní výsledky nové studie méně věrohodnými. „I my jsme před několika lety experimentovali s kvašením v magnetickém poli,“ popisuje. „Byl jsem zpočátku přesvědčený, že jde o nesmyslnou myšlenku,“ řekl český mikrobiolog, ale přiznává, že pokusy ukázaly pravý opak. „Skutečně to fungovalo, byť opravdu nevím jak.“ Pozitivní vliv na mikroorganismy má nejen elektrické či magnetické pole, ale i ultrazvukové vlny. „V případě kvasnic se například zkracuje doba kvašení. Patrně dochází ke zrychlení transportu substrátů do buňky i jejich odbourávání,“ vysvětluje Sobotka. Podle něj se posilování schopnosti bakterií pomocí zvenčí dodávané energie začne v praxi využívat stále častěji.
Neznámý mikrobiální doping
Proč nečekaně stoupne efektivita bakterií posílených elektrickým proudem? Když má tým objevitelů tento jev vysvětlit, není si příliš jistý v kramflecích, upozorňuje Miroslav Sobotka z Mikrobiologického ústavu AV ČR. „Jejich práce nepopisuje jevy na buněčné úrovni.“ řekl LN.
Kelímek od jogurtu: mýt, či nemýt? Řada lidí stále tápe, co a v jakém stavu patří do tříděného odpadu
Matka oběti: mluvila jsem s blízkým vraha. Lenka Šimůnková hledá odpovědi na to, co se stalo na filozofické fakultě
V matematice je vidět zhoršení. Velký problém dělala úloha se švadlenami, říká šéf Cermatu po přijímačkách na SŠ
Klíčový aktér kauzy Dozimetr žádá výslech Rakušana a dalších členů hnutí STAN. Ministr se už vyjádřil
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...