„Jak nebo proč člověk přibírá na váze, ovlivňuje celá řada faktorů. Nezávisí to jen na příjmu a výdeji energie,“ upozorňuje Fred Turek ze Severozápadní univerzity v Chicagu. S kolegy v laboratoři sledoval „kynutí“ myší a zjistil: velmi zásadní roli hraje právě čas.
Myši jsou zvířata s noční aktivitou, pro která je přirozené jíst hlavně v noci. Vědci jim během pokusu dávali granule obsahující velké množství tuků. První skupina hlodavců je dostávala v noci, druhá uprostřed dne.
Po šesti týdnech se hmotnost myší z „jedničky“ zvýšila zhruba o 20 procent. Jak uvádí studie zveřejněná minulý týden v časopise Obesitology, dopadly myši z „dvojky“ mnohem hůře – vážily zhruba o polovinu více.
Denní příjem potravy byl pro myši nepřirozený a výrazně zasáhl do jejich metabolismu. Podobně pak svačinka či oběd uprostřed noci povede k většímu váhovému přírůstku u lidí, upozorňují vědci. „Lepší načasování jídla se může stát klíčovým faktorem pro zpomalení nárůstu obezity v populaci,“ uvažuje Fred Turek pro zpravodajský server BBC.