Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Otázky a odpovědi

Česko

* Co je to med?

Med je potravina přírodního sacharidového charakteru. Kromě jednoduchých cukrů obsahuje minerální látky, vitaminy, aromatické látky a také bílkoviny, tuky a celou řadu jiných látek.

* Jaké druhy medu známe?

Podle původu, místa a doby sběru známe med květový a medovicový. Květový med je směsí nektaru různých rostlin, ale může být i jednodruhový (řepkový, jetelový, lipový atd.). Medovicový med (označovaný jako lesní) pochází z medovice lesních stromů.

* Který med je kvalitnější?

Nedá se jednoznačně odpovědět. Květový med má světlejší barvu, je snadněji stravitelný. Medovicový med je tmavší. Obsahuje větší množství minerálních látek a stopových prvků. Tento med je vhodný pro lidi s akutním nebo vleklým onemocněním dýchacích cest a pro nízký obsah bílkovin je velice vhodný pro pacienty s onemocněním ledvin.

* Proč některé medy krystalizují hned po vytočení a jiné později?

Kvalitní a správně ošetřený med krystalizuje vždy. Květový med krystalizuje zpravidla dříve než medovicový. Je to způsobeno vyšším obsahem glukózy. Medovicový med má vyšší obsah fruktózy a dextrinů a to způsobí zachování tekutého stavu po delší dobu.

* Znamená krystalizace medu jeho nižší kvalitu?

Ne! Krystalizace je přirozená vlastnost medu. Zkrystalizovaný produkt si uchovává všechny svoje vlastnosti a cenné látky. Zkrystalizovaný med je možné zahřívat v otevřené sklenici ponořené do vodní lázně teplé nejvýše 45 °C. Při přehřátí medu (teplota nad 50 °C) se ničí některé hodnotné látky.

* Co je to pastový med?

Pastový med je speciálně upravený produkt. Vzniká opakovaným mícháním. Tento pohyb řídí přirozenou krystalizaci medu a zmenšuje velikost krystalů. Výsledkem míchání je plnohodnotný med krémové konzistence. Tato konzistence se v průběhu času nemění. Pastový med je zpracováván bez zahřívání a bez přísad. Zachovává si všechny látky a je stejně hodnotný jako „tekutý“ med.

Témata: med