Kromě kynutých knedlíků s meruňkami jsme pro vás spolu s Romanem Paulusem, šéfkuchařem restaurací Alcron a La Rotonde, které se nacházejí v hotelovém komplexu The Radisson SAS Alcron Hotel v Praze, připravili recept i na tvarohové knedlíky plněné jahodami. Podle tohoto receptu je připravují i v restauraci La Rotonde.
Jestliže se na přípravu knedlíků necítíte, můžete si v hotelu zaplatit kurz vaření, který se zpravidla koná pro dvanáct osob. Informujte se předem, jaké tříchodové menu se bude připravovat. V nabídce jsou i barmanské kurzy. min
POTŘEBUJEME:
Pro 5 osob (podle tloušťky těsta 15-20 knedlíků) 500 g hrubé mouky 1 vejce 100 g cukru krupice 20 g droždí 150-180 ml vlažného mléka špetka soli ovoce
POSTUP:
V přiměřeně velké misce si z malého množství mouky, vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek.
Po vykynutí na teplém místě přidáme zbylé suroviny a promícháme.
Necháme vykynout, zamícháme ještě jednou a plníme ovocem podle naší chuti.
Naplněné knedlíky necháme ještě jednou vykynout a vaříme v osolené vodě podle velikosti 5-8 minut. Po vyndání důkladně propícháme špejlí a můžeme podávat.
Podáváme nejčastěji s rozpuštěným máslem, strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem, někdy také s mákem.
3 další tipy na ovocné knedlíky
Ovocné tvarohové knedlíky
Suroviny pro 5 osob 250 g tvarohu 70 g krupice 70 g másla 70 g mouky 1 vejce cukr, sůl, citronová kůra strouhanka skořice a vanilkový cukr
Postup
Tvaroh, vejce, máslo, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a krupici smícháme dohromady, (máslo musí být měkké - ne rozpuštěné). Propracujeme v těsto a necháme ho 1 hodinu v lednici. Z těsta tvarujeme knedlíky a vaříme je v lehce osolené a oslazené vodě 5-10 minut (záleží na velikosti). Po uvaření knedlíky obalíme ve strouhance, kterou jsme si na másle orestovali na pánvi a ochutili skořicí.
Tvarohové knedlíky jinak
Těsto z tvarohu můžete použít i na plnění jiným ovocem a lesními plody. Další možnost je použít těsto jen na tvarohové knedlíky bez náplně. V tom případě podáváme ovoce zvlášť v podobě omáčky nebo ragú.
Tip pro kynuté knedlíky
Množství mléka se může lišit podle typu mouky. Je proto možné, že někdy bude zapotřebí k zadělání těsta více, či naopak méně mléka.
U kynutých těst je všeobecně nutná praxe. Takže nezoufejte, pokud se vám knedlíky napoprvé nepovedou tak, jak jste si přáli.