Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Ovocné knedlíky

Česko

Přestože se sklizeň jahod na mnohých zahrádkách blíží ke svému závěru, v obchodech a na tržištích je jahod pořád dostatek. Koupit teď lze například meruňky. Můžete je použít třeba do kynutých knedlíků, které se dají servírovat nejen jako oběd či večeře, ale také jako dezert. Pokud nemáte rádi meruňky, můžete samozřejmě pro přípravu knedlíků použít i jiné ovoce.

Kromě kynutých knedlíků s meruňkami jsme pro vás spolu s Romanem Paulusem, šéfkuchařem restaurací Alcron a La Rotonde, které se nacházejí v hotelovém komplexu The Radisson SAS Alcron Hotel v Praze, připravili recept i na tvarohové knedlíky plněné jahodami. Podle tohoto receptu je připravují i v restauraci La Rotonde.

Jestliže se na přípravu knedlíků necítíte, můžete si v hotelu zaplatit kurz vaření, který se zpravidla koná pro dvanáct osob. Informujte se předem, jaké tříchodové menu se bude připravovat. V nabídce jsou i barmanské kurzy. min

POTŘEBUJEME:

Pro 5 osob (podle tloušťky těsta 15-20 knedlíků) 500 g hrubé mouky 1 vejce 100 g cukru krupice 20 g droždí 150-180 ml vlažného mléka špetka soli ovoce

POSTUP:

V přiměřeně velké misce si z malého množství mouky, vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek.

Po vykynutí na teplém místě přidáme zbylé suroviny a promícháme.

Necháme vykynout, zamícháme ještě jednou a plníme ovocem podle naší chuti.

Naplněné knedlíky necháme ještě jednou vykynout a vaříme v osolené vodě podle velikosti 5-8 minut. Po vyndání důkladně propícháme špejlí a můžeme podávat.

Podáváme nejčastěji s rozpuštěným máslem, strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem, někdy také s mákem.

3 další tipy na ovocné knedlíky

Ovocné tvarohové knedlíky

Suroviny pro 5 osob 250 g tvarohu 70 g krupice 70 g másla 70 g mouky 1 vejce cukr, sůl, citronová kůra strouhanka skořice a vanilkový cukr

Postup

Tvaroh, vejce, máslo, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a krupici smícháme dohromady, (máslo musí být měkké - ne rozpuštěné). Propracujeme v těsto a necháme ho 1 hodinu v lednici. Z těsta tvarujeme knedlíky a vaříme je v lehce osolené a oslazené vodě 5-10 minut (záleží na velikosti). Po uvaření knedlíky obalíme ve strouhance, kterou jsme si na másle orestovali na pánvi a ochutili skořicí.

Tvarohové knedlíky jinak

Těsto z tvarohu můžete použít i na plnění jiným ovocem a lesními plody. Další možnost je použít těsto jen na tvarohové knedlíky bez náplně. V tom případě podáváme ovoce zvlášť v podobě omáčky nebo ragú.

Tip pro kynuté knedlíky

Množství mléka se může lišit podle typu mouky. Je proto možné, že někdy bude zapotřebí k zadělání těsta více, či naopak méně mléka.

U kynutých těst je všeobecně nutná praxe. Takže nezoufejte, pokud se vám knedlíky napoprvé nepovedou tak, jak jste si přáli.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!