Krásně si provoníte byt a v největším předvánočním shonu potom můžete zůstat v klidu - máte upečeno, perníčky stačí jen nazdobit. Takhle brzo navíc hravě zvládnete i dvojitou dávku, takže v prosinci můžete krabičkou lahodně rozležených perníčků obdarovat všechny přátele. Pokud ale nestíháte, nezoufejte. V mé knižní kuchařce najdete i recept na rychlé perníčky bez odležení.
1. Med smíchejte s cukrem v malém kastrůlku nebo misce, postavte do většího kastrůlku, kde už na dně čeká trocha horké vody (zhruba 2 cm hloubky) a vše společně zahřívejte (a míchejte) tak dlouho, až se cukr rozpustí. Vyndejte z vodní lázně a nechte vychladnout. 2. Cukrem obohacený med vyškrábněte do mísy, přidejte ostatní suroviny (ideálně pokojové teploty) a zpracujte na vláčné těsto -ne zcela nelepivé, to kvůli medu dost dobře nejde. Těsto rozválejte na tloušťku necelého půl centimetru, vykrojte tvary a upečte je v troubě vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 11 minut.
3. Po vytažení z trouby ihned potřete žloutkem.
Zdobení můžete nechat na poslední chvíli před svátky a zapojit do něj děti - jen zapomeňte na kornoutky a k hrnečku s polevou jim dejte špejle.
***
Na zhruba 40 perníčků: 90 g medu, 50 g krupicového cukru, 65 g tuku (například másla), 300 g hladké mouky, 1 lžíce kypřicího prášku, 1 lžíce kakaa, 1 vejce, 1/2 lžičky perníkového koření Na dohotovení ještě: bílková poleva, žloutek rozmíchaný se lžící vody