Salvador Dalí posnídal na bříšku zlatovlasé dívky a já se divit nestačil, když dal si růži do polívky. Znáte tu píseň? Stejně neobvyklou atmosféru vystihuje vynikající klasická polévka. Podáváme-li k ní malinkou konvičku džusu z čerstvých okurek nebo kousek pečeného lososa, klasika se rázem mění ve vyhledávanou modernu.
1.chod chlazená okurková polévka s jablkem
1 kg čerstvé okurky 50 g bílého jogurtu citronová šťáva z půlky citronu 2 jablka sůl a pepř špetka sušeného chilli 200 g medového melounu 1 avokádo 2 čerstvá rajčata 8 sušených rajčat čerstvý kopr 2 lžíce koprového oleje
Příprava
Nejdříve z okurky vykrájíme hrst kulatých „perliček“. Pak celé okurky oloupeme. Ukrojíme 4 kolečka o síle 3–4 cm. Odstraníme vnitřní dužinu, a tak vzniknou trubičky. Ze zbytku okurky si nakrájíme trochu tenkých a dlouhých nudliček. Pyré: Vše, co nám zbyde z okurky, pokrájíme na menší kousky, přidáme trochu soli, pár kapek citronu a rozmixujeme. Procedíme přes jemný cedník nebo plátno.
Necháme okapat a vychladit. Mezitím okurkové trubičky a perličky necháme na pánvi s jedním hrnkem lehce osolené vody krátce přejít varem. Povaříme asi minutu, vyndáme z vody a necháme vychladnout. V malé misce vyšleháme jogurt se špetkou soli, citronovou šťávou a špetkou sušeného chilli. Jablka oloupeme a nakrájíme na jemnou a dlouhou slámu. Aby nezhnědla, pokapeme je citronovou šťávou. Do vyšlehaného jogurtu, který bude tvořit budoucí pojidlo, přidáme okurky a jablka. Z melounu bez semínek vykrojíme také malé kuličky. Sušené tomaty nakrájíme na malé kostičky a dozdobíme.
Víno Můžete si vybrat ze tří značek: K polévce se hodí Sauvignon blanc 2008, Kim Crawford, Nový Zéland. Ke kuřecímu Rulandské modré, pozdní sběr 2006, Blatnice pod Svatým Antonínkem. A k melounu Šaler červený 2007, Špalkovi, Nový Šaldorf.