Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Podpultové zboží: rybí vnitřnosti

Česko

Nedostatkové zboží nutí zákazníky stát dlouhé fronty, přesto často odcházejí s nepořízenou

ČESKÉ BUDĚJOVICE Padesátimetrové fronty jako za komunismu, naštvaní zákazníci i prodavači, pokoutní shánění nedostatkového zboží. Tak vypadá krátce před Vánoci v Česku boj o rybí vnitřnosti. Prakticky v celé republice je totiž takový nedostatek vnitřností, že lidé například v Českých Budějovicích si jdou stoupnout před rybárnu raději dvě hodiny před otevřením, aby měli alespoň minimální šanci, že si domů odnesou vytouženou surovinu na rybí polévku. A to do Štědrého dne zbývá ještě pět dní. Rybáři přitom tvrdí, že vnitřností je na trhu prakticky každý rok stejně. Problém ale spočívá v tom, že dříve si lidé většinou koupili domů živého kapra, zabili ho, vykuchali, hlavu a vnitřnosti použili na polévku a maso na pekáč. Jenže v posledních letech se zažité vánoční zvyky v Česku trochu mění.

„Zákazník si koupí třeba půlku zabitého kapra a vnitřností k tomu chce jako ze dvou kaprů,“ říká Pavel Oberreiter z firmy Lesy a rybníky města České Budějovice. Suroviny pro rybí polévku je podle něj letos takový nedostatek, že firma nejen nemůže zdaleka pokrýt poptávku z vlastních zdrojů, ale nepochodí ani s nákupem u větších dodavatelů. „Je to vlastně jednoduché. Na trhu může být jen tolik vnitřností, kolik se vylovilo ryb,“ říká Oberreiter. Pokud tedy lidé kupují jen části kaprů na filety, ale polévku chtějí vařit hned z několika kaprů, nikdy nemůže být jejich poptávka uspokojena. „Vnitřností byl vždycky mírný nedostatek. V posledních třech letech ale zájem o ně natolik roste, že už rybáři opravdu nemohou požadavkům zákazníků vyhovět,“ říká Oberreiter.

Mnoha prodavačům v rybárnách, kteří musejí denně třeba tisíckrát odpovídat zamítavě na otázku, zda mají vnitřnosti, už přitom dochází trpělivost.

Na výloze jedné rybárny v Českých Budějovicích například už tři dny visí cedule s výmluvným nápisem: Vnitřnosti jsou v každé živé rybě. Tedy jinými slovy řečeno: pokud chcete dělat na Vánoce rybí polévku, kupte si živou rybu.

Také v jiných částech republiky už rybáře z boje o vnitřnosti bolí hlava. „Už začínám být opravdu alergický třeba na některé řezníky, kteří od nás nechtějí žádnou rybu, ale jen třicet kilo vnitřností,“ říká obchodní ředitel společnosti Blatenská ryba Václav Milota. Základní suroviny na rybí polévku by letos firma podle něj klidně prodala dvacetkrát více, než je schopna nabídnout. Kromě toho, že lidem dnes většinou stačí ke štědrovečerní večeři koupené kapří filety, ale polévka musí být klasicky hustá jako ze dvou kaprů, stojí ale za nedostatkem vnitřností ještě jiné důvody. „Zahraniční odběratelé už nechtějí oproti minulosti tolik chlazených, vykuchaných ryb, z kterých se mohly vnitřnosti odebírat. Export je dnes založen především na živé rybě,“ říká Milota. Množství vnitřností z dříve exportovaných kaprů na českém trhu chybí, lidé o ně však mají stále větší zájem. Brát už ale není kde. „Na vnitřnosti se zpracovávají menší ryby do dvou kil, kterých se vyloví pochopitelně omezený počet. Žádný rybář nebude jen kvůli vnitřnostem zabíjet prémiovou rybu,“ říká Milota. Situace před letošními Vánocemi přitom napovídá, že ani v příštích letech zřejmě rybáři nestačí poptávku po vnitřnostech pokrýt. Právě naopak. „Už jsem byl tak zoufalý, že jsem vyjednával s Vietnamci o možném dovozu kaprů na vnitřnosti z oblastí severního Vietnamu, kde se tato ryba také ve velkém chová,“ říká Milota.

K vyrovnání nepoměru mezi poptávkou a nabídkou při prodeji suroviny na rybí polévku by ale lidé zřejmě nejvíce přispěli tím, že by jako dříve strčili živého kapra do vany, na Štědrý den zabili a polévku udělali ze své ryby. A vnitřnosti pak dokupovali jen v minimálním množstvím podle chuti.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...