Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Potravináři mají trumf: chemiky

Česko

Potravinářská komora spolu s VŠCHT stanoví, co je čerstvá potravina. Mělo by to podpořit české výrobce

PRAHA Více čerstvých potravin, které nebudou čerstvé jen naoko. To je cílem potravinářské komory. Ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou nyní připravuje podmínky, podle kterých by se definovalo, co lze označit za čerstvé potraviny a co už ne.

Výsledek tohoto projektu by se měl objevit v legislativě již během příštího roku. A měl by pomoci tuzemským výrobcům potravin.

„Tím, že se zkrátí produkční řetěz, tak se sem budou v některých obdobích obtížně dostávat potraviny z dovozu,“ řekl prezident potravinářské komory Miroslav Toman. To podle něj přispěje k podpoře domácích výrobků. Nejedná se přitom o projekt dalšího loga potravin, ale o označení v obchodech. Například tam, kde by obchodník inzeroval čerstvé ryby, by už neměly být k dostání rozmražené ryby.

„V obchodech je naprosto běžná situace, kdy dlouhodobě skladované potraviny jsou po finální úpravě spotřebiteli nabízeny jako čerstvé, a navozují tak logicky v zákazníkovi očekávání, že se o takový produkt skutečně jedná,“ dodal Toman.

Nejproblematičtější jsou nyní hlavně nebalené potraviny, jako například pečivo, které se v obchodech rozpéká a vydává za čerstvé. Podobně i zelenina, ovoce či masné výrobky jsou často nabízeny s označením čerstvé, ačkoli své nejlepší období mají dávno za sebou.

Podle předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromíra Dřízala by nová úprava mohla být pro tuzemské pekaře přínosná. „U rozpékaného pečiva v obchodech se většinou jedná o dovoz,“ říká Dřízal s tím, že konkurence ze zahraničí ohrožuje pracovní místa v českém zemědělství i zpracovatelském průmyslu.

V současné době se smí oficiálně používat přívlastek čerstvé jen u několika komodit, například u másla, mléka či vajec. Pokud by návrh potravinářské komory prošel a bude zapracován do vyhlášky, rozšířilo by se toto označení na více komodit.

A naděje jsou dobré. „Z pohledu ministerstva zemědělství lze tyto aktivity podpořit, za předpokladu stanovení jasných pravidel a podmínek užívání označení čerstvé,“ uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková. Podle zástupců potravinářů souhlasí ministr zemědělství Ivan Fuksa s chystanou změnou. Vyhláška by tak mohla začít platit možná již v prvním čtvrtletí příštího roku.

Otázkou ale zůstává, jak se bude kontrolovat, jestli obchodníci nepoužívají označení „čerstvé“ neoprávněně. Sami obchodníci se zatím k plánu staví obezřetně. „Nebudeme se tomu bránit. Záměr je to dobrý. Na druhou stranu to ale nesmí obchodníkům příliš zkomplikovat život,“ upozorňuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. Podle něj je ovšem potřeba, aby se vyhláška před uvedením do praxe probrala i se zástupci obchodů.

„V současné chvíli je předčasné cokoliv hodnotit, jelikož neznáme podrobnosti,“ uvedla Eva Karasová, mluvčí Tesco Stores, s tím, že společnost ovšem souhlasí s podporou tuzemských potravinářů. Podle průzkumu Teska se totiž ukazuje, že pro 40 procent zákazníků je důležité, že si mohou koupit český výrobek.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!