Maloobchodní řetězce ve snaze přinést zákazníkům co nejlevnější potraviny vyjednávají s dodavateli o jejich ceně velmi tvrdě. „Tlak na cenu je obrovský a potravináři hospodaří jak se dá, prakticky všichni podnikají na hraně zisku,“ řekl Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory.
Podle Koberny se sice i v minulosti vždy našel nějaký potravinářský sektor, kterému se nedařilo, ale letos těžká ekonomická situace postihla všechny. „Tento rok bude pro potravináře hlavně o přežití,“ řekl Koberna. Lidé totiž začínají stále více pociťovat dopady současné ekonomické krize a přestávají kupovat potraviny, které nutně nepotřebují. „Spotřebitelé obracejí každou korunu dvakrát. U potravin, které nutně potřebují, začínají vyhledávat levnější alternativy,“ řekla Koberna.
Ve velmi obtížné pozici se ocitli zejména mlynáři a pekaři, jejichž výrobky se minulý měsíc v obchodech prodávaly až o 40 procent levněji než loni. Na snížení ceny pečiva se malou měrou podílel i pokles cen obilí. Ty se oproti loňsku snížily v průměru o 400 korun na tunu a klesly tak zhruba na 2 900 korun za tunu obilí. „Většina poklesu cen v obchodech však jde na vrub zisku mlynářů a pekáren,“ řekl Jaroslav Chochole, předseda Společenství mlynářů a pekařů. Ti proto byli nuceni sáhnout do svých marží, které se v průměru pohybovaly na úrovni sedmi až osmi procent. Průměrná marže se v posledním roce snížila téměř na polovinu.
„S nižší marží přichází i nižší zisk. To způsobí, že pekaři a mlynáři nebudou moci investovat do výroby a ta zastará,“ řekl Chochola. Bez obnovy technologického vybavení tak tyto firmy nebudou moci konkurovat zahraničním dodavatelům. Navíc se zhorší i přístup k bankovním úvěrům, což jim dále ztíží podnikání.