Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Poznání chuti tuku klíčem k obezitě

Česko

Rozpoznáváme čtyři základní chuti – sladkou, hořkou, slanou a kyselou, domnívá se většina lidí. Nedávno přišli vědci se zjištěním, že poznáme ještě jednu navíc. Chuťové buňky na našem jazyce rozliší v chemických látkách rozpuštěných ve slinách také chuť označovanou umami (z japonského slova umai čili chutný, delikátní) příslušející glutamátu sodnému.

Ale tím to zdá se nekončí. Čerstvá studie australských a novozélandských badatelů provedená na 54 dobrovolnících tvrdí, že existuje dokonce „šestka“ – chuť tuku.

Russell Keast z Deakinovy univerzity společně se svou studentkou Jessicou Stewartovou připravil postup, který dovolil otestovat jak lidé vnímají mastné kyseliny – chemické látky obsažené v rostlinných i živočišných tucích.

Výzkum postavili na předchozích pracích amerických badatelů, kteří u pokusných zvířat objevili chuťové buňky rozeznávající tučné. Existují i u lidí, ptal se Russell Keast.

Přizval ke spolupráci ještě kolegy z Adelainské a Masseyské univerzity a společně zjistili, že různí lidé jsou k vnímání mastných kyselin odlišně citliví. Jak uvádějí v časopise British Journal of Nutrition, dospěli k závěru, že existuje chuť tuku. Chuťová dieta?

„Je také zajímavé, že lidé, kteří jsou velmi citliví na tučnou chuť v potravě, jedli méně tučná jídla a měli menší BMI než ti, kteří na ni nebyli tak citliví,“ uvádí Russell Keast pro ScienceDaily. (BMI čili index tělesné hmotnosti vyjadřuje poměr váhy v kilogramech k druhé mocnině výšky v metrech, čím je nižší, tím je člověk hubenější.) Tento poznatek by se podle odborníků mohl stát základem nové cesty v boji proti obezitě. Keastův tým chce nyní studovat, proč někteří lidé tučné dokážou rozpoznat spíš než jiní.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!