Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Pracují na čokoládě, která se neroztéká

Česko

ŠVÝCARSKO

BERN Největší světový výrobce čokolády Barry Callebaut chystá revoluci ve výrobě této pochutiny - nízkokalorickou čokoládu, která se neroztéká. S novým produktem pod pracovním názvem Vulcano chce švýcarský koncern ovládnout trhy nejen v západní Evropě a Severní Americe, kde spotřeba čokolády v posledních letech klesá, ale také v teplejších krajích, kde její konzumaci komplikuje nepříjemné rozehřívání.

Vulcano má podle hlavního vývojáře firmy Hanse Vriense proti klasické čokoládě úplně jiné vlastnosti. V každém kusu je prý až o 90 procent méně kilokalorií a hranice, při níž se začíná roztékat, je na 55 stupních Celsia. Běžná čokoláda se přitom na rozbředlou hmotu mění již při 30 stupních. Na trhu by se nová čokoláda měla objevit do dvou let.

Autor: