Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Prase šetrné k životnímu prostředí

Česko

Americké a kanadské úřady posuzují, zda mohou po lososovi vpustit na talíře další geneticky modifikované živočichy. Mohl by to být pstruh duhový, který díky zásahu biologů rovněž roste „jako z vody“. Honbu za omega-3 mastnými kyselinami bychom však mohli v budoucnu uspokojit i vepřovým nebo drůbežím masem. Tým z Harvard Medical School přenesl do slepic a prasat gen, který dovoluje těmto zvířatům vyrábět mastné kyseliny typické pro rybí tuk.

Početná je skupina zvířat, jež genetická modifikace obrnila proti nejrůznějším chorobám. Namátkou jmenujme kozy odolné k viru maedi-visna, slepice vzdorující viru ptačí chřipky H5N1 nebo skot odolný vůči nemoci šílených krav.

Po lososovi AquAdvantage postoupilo ve schvalovacím procesu nejdále kanadské „ekologické prase“ Enviropig, geneticky upravené vědci z kanadské University of Guelph. Tomuto praseti pracuje ve slinných žlázách gen vypůjčený z půdní bakterie. Prase díky tomu vylučuje se slinami enzym fytázu a mísí jej s konzumovanou potravou. Fytáza rozkládá v soustech potravy sloučeniny fosforu, které prase jinak neumí využít k trávení.

Normálním prasatům odcházejí tyto sloučeniny fosforu z těla s výkaly. Pokud se nakonec dostanou do jezer či rybníků, poslouží jako potrava sinicím. Ty se následně přemnoží a promění vodu v nádrži v nechutnou zelenavou břečku, v níž se nelze ani vykoupat,

Prase Enviropig stráví z potravy až dvě třetiny jinak nevyužitelných sloučenin fosforu a lépe roste. Zdravím, kvalitou masa a dalšími parametry se neliší od konvenčních prasat. Kanaďané jsou přesvědčeni, že chov Enviropig bude šetrnější k životnímu prostředí.

Autor: