Ve starších houbařských atlasech se často uvádělo, že požívání alkoholu po pokrmech z hub je zdraví škodlivé. Není to však pravda. Po požití většiny hub nepůsobí alkohol nijak negativně a v malých dávkách (například pivo) může i podpořit trávení.
Existuje však výjimka - hnojník inkoustový (Coprinus atramentarius) - a snad i některý další druh z jeho příbuzenstva. Požití i malého množství alkoholu po jídle připraveného z toho hnojníku vyvolává otravu. Ta se někdy může opakovat, pokud požijete alkohol i na druhý den.
Otravu však nezpůsobuje jedovatá látka v houbě, ale protože hnojník obsahuje nejedovatý koprin blokující rozklad alkoholu v těle, dojde vlastně k otravě acetaldehydem. Tento typ otravy bývá také označován jako tzv. antabusový podle léku antabusu používaného v protialkoholických léčebnách, který má stejné účinky.
Hnojník inkoustový roste hojně v lese i mimo les, obvykle ve větších trsech na tlejícím dřevě a jeho zbytcích. Je to středně velká houba s rýhovaným, na šedém, šedohnědavém až šedofialovém podkladě jemně hnědavě šupinkatým, až 10 cm širokým a sedm cm vysokým kloboukem. Vzhledem ke sběru příliš neláká, na rozdíl od chutného, příbuzného hnojníku obecného (Coprinus comatus), který vyrůstá zejména na podzim na trávnících a na polích. Ten však otravu nevyvolává.
Vážení čtenáři, dotazy posílejte na adresu AMC Lidové noviny, ulice Karla Engliše 519/11, 150 00, Praha 5 nebo e-mailem na zahady@lidovky.cz. Obálku označte Věda - záhady.