Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Rakovina jícnu z příliš horkého čaje

Česko

MEDICÍNA

LONDÝN Íránští vědci zveřejnili výsledky výzkumu, jehož cílem bylo objasnit, proč se v některých oblastech vyskytuje znatelně častěji rakovina jícnu. Zjistili, že tento typ často smrtelného onemocnění má souvislost s pitím horkých nápojů. Tým vedený Rezou Malekzadehem sledoval 571 zdravých žen a mužů a tři stovky pacientů s rakovinou jícnu. Všichni pocházeli z menší provincie Golestán ležící na severu Íránu. V této oblasti je počet nemocných s rakovinou jícnu na tisíc obyvatel na jedné z nejvyšších úrovní na světě, přestože je zde malá spotřeba alkoholu a nízký počet kuřáků, uvádějí vědci z Teheránské univerzity citovaní agenturou Reuters. Téměř všechny sledované osoby pily pravidelně černý čaj. Podle výsledků publikovaných v posledním čísle vědeckého časopisu British Medical Journal se rakovina jícnů u osob, které začínají čaj pít do dvou minut po slití, vyskytuje pětkrát častěji než u lidí, kteří nápoj nechají stydnout nejméně čtyři minuty. Kontakt s příliš horkou tekutinou pravděpodobně poškozuje tkáň jícnu, i když přesný mechanismus vzniku choroby není jasný.

Autor: