Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Rebarbora chce plné víno

Česko

VÍNO NA TENTO VÍKEND

Chuť rebarbory mám spojenou s dětstvím, kdy rostla na každé zahradě. Chroupali jsme ji syrovou a šklebili se nad její kyselostí. V kuchyňské úpravě je pochopitelně jedlejší a v poslední době se znovu objevuje v různých úpravách na stolech domácích i restauračních. Pochutnali jsme si na ní i u dlouhého stolu s přáteli vína v hotelu Hoffmeister. Tentokrát však nebylo jednoduché vybrat k výraznému rebarborovému koláči to nejlepší víno, které by s jídlem bylo v harmonii. Přece jenom každý má trošku jiné chuťové preference a chuť rebarbory je skutečně výrazná. S takovým pokrmem obstojí jenom výrazné víno s vyšším obsahem zbytkového cukru. Nakonec jsme se shodli na dvou vzorcích. Jeden pochází z Čech, druhý z Moravy a oba rozhodně stojí za ochutnání i bez rebarbory.

České vinařství tentokrát reprezentuje Hiberenal 2008 z Mělnického vinařství Kraus. Tato odrůda se na našich vinicích objevila až na přelomu tisíciletí zásluhou rodu Krausů. Dnešní víno připravil Vilém Kraus, toho jména třetí. Má jiskrnou zlatavou barvu a výrazná ovocná minerální vůně přechází až do černého rybízu. V plné ovocné chuti najdeme zpočátku banánové tóny, které harmonicky vystřídá opět černý rybíz.

Cuvée Premium 2009 připravili ve Vinařství Volařík z Perné. Jde o výběr z hroznů odrůd Ryzlink rýnský a Sauvignon, sklizených na úpatí Pálavy. Barva je zlatavě žlutá a ve vůni se harmonicky snoubí černorybízové tóny vyzrálých hroznů sauvignonu s pomerančově citrusovým aroma mladého ryzlinku. Víno má plnou komplexní chuť, je příjemně nasládlé a překvapivě svěží.

Autor: