Vyhlášenou hromadnou domácí zabijačku uspořádali členové Cechu přátel pátého ročního období, jak nazývají dobu veselí mezi 11. hodinou a 11. minutou 11. listopadu a Popeleční středou. „Připravili jsme tentokrát 87 tříkilogramových cepů tlačenky, 1100 jitrnic, 300 litrů prdelačky a asi 80 kilogramů domácích klobás. Kromě toho tady nechybí ani 60 šrůtek bůčku, 55 krkovičky a 50 kotlet,“ řekl cechmistr Miroslav I., jinak podnikatel Miroslav Marek. Vůně zabijačkových dobrot přilákala ve stříbrnou neděli do města na 500 lidí. Mnozí z nich urazili kvůli dobrotám i desítky kilometrů. „Je to vyhlášené, voňavé a vím, že to tady nedělají kvůli kšeftu, ale kvůli lidem,“ řekl dvaatřicetiletý muž, který do Mohelnice vyrazil s celou rodinou až z Olomouce. „Vzal jsem s sebou i pětiletou dceru. Je to městské dítě a v životě neviděla, jak se porcuje prase,“ doplnil.
Členové cechu se při výrobě zabijačky drží přísných cechovních zákonů. „Například tlačenka se vyrábí podle cechovního zákona ze sbírky roku 1998. Obsahovat musí maximálně procento tuku, aby si na ní mohla pošmáknout i děcka,“ doplnil cechmistr.
Cech uspořádal domácí zabijačku v centru města poprvé v roce 1997.
Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání
Regionální mutace| Lidové noviny - Morava