Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Ruský špion v české armádě? Za únik dat týkajících se národní bezpečnosti Česka je stíhán major letectva


Tajný agent se sluchátky sleduje monitory ve vojenském zpravodajském centru. | foto: Profimedia.cz

Premium Původní zpráva
Až do loňského jara chodil na velitelství, které spadá pod vzdušné síly české armády, jako jakýkoli jiný zpravodajský důstojník v hodnosti majora. Jeho rukama procházely citlivé informace o armádě, kondici vzdušných sil, ale i o leteckém provozu nad Českem, které je zapojené do monitorovacích systémů NATO.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Choulostivá a jinak přísně střežená data však major systematicky kopíroval na záložní datové úložiště. Vzbudil tím pozornost Vojenského zpravodajství (VZ), které vyhledává možné špiony v armádních řadách.

Zakrátko se ukázalo, že informace důstojník shromažďuje na více než dvacítce takzvaných virtuálních počítačů. Ty slouží právě k ukládání obřích objemů dat. Navíc se velmi složitě zpětně zjišťuje, kdo měl k úložišti přístup. Ve hře byla proto od počátku možnost, že šlo o špiona, který pracoval pro zahraniční tajné služby. Nejspíše pro Moskvu.

Vojenské zpravodajství zpravidla případy, na nichž jeho lidé pracují, nekomentuje. Tentokrát však armádní zpravodajci udělali výjimku.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...