Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Rybí polévka

Česko

Klíčové slovo pro rybí polévku zní: předem. Polévku vařte o den nebo dva dřív - báječně se zatím v chladu rozleží. Dobudete s ní i ty nezarytější odpůrce rybích polévek - tedy s výjimkou většiny mých dětí.

1. Kapří hlavu omyjte, vložte do malého kastrůlku, zalijte studenou vodou, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Vařte 15 minut, pak vývar přes velmi jemné sítko slijte a uschovejte.

2. Vnitřnosti omyjte v cedníku, vyklopte je do jiného kastrůlku, zalijte vodou a stejným způsobem uvařte a sceďte. Z hlavy oberte maso, ale opatrně, je totiž plná nejroztodivnějších malých kostí. Z vnitřností odstraňte střevní trubici a vyhoďte ji. Zbytek by měl být použitelný, rozeberte ho na drobné kousky. Pokud z nich ale přesto něco nelahodí vašemu oku, vyhoďte to také.

3. Máslo rozehřejte ve třetím kastrůlku. Přidejte zeleninu a míchejte, dokud se nepřipaluje ke dnu. Pak ji zalijte rybím vývarem, přiveďte k varu a vařte opět 15 minut, až je zelenina dokonale měkká. Rozmačkejte ji v polévce šťouchadlem na brambory a polévku poprašte lžící hladké mouky, rozmíchejte metličkou a vařte ještě 5 minut, aby zhoustla. (Místo mouky můžete použít instantní nebo vystydlou domácí jíšku.) 4. Do polévky přidejte rybí maso a vnitřnosti, dál už ji nevařte. Petrželku nasekejte, nasypte ji do polévky a rozmíchejte.

5. Den nebo dva dny starý rohlík nakrájejte na kostičky.

V mikrovlnné troubě pozvolna rozehřejte máslo, přisypte rohlík a důkladně promíchejte. Zasuňte zpět do mikrovlnky a na plný výkon vlňte třikrát nebo čtyřikrát po 1/2 minutě, v mezičase pokaždé důkladně promíchejte. Výsledkem by měla být voňavá miska zlatavých, křupavých krutonků. Na sporáku musíte rohlík hlídat, aby se nepřipálil, ale jde to pochopitelně také. Opraženými rohlíkovými kostičkami posypte polévku, skvěle se k ní hodí.

Pro 4 osoby: Hlava a vnitřnosti z jednoho nebo dvou kaprů 300 g mražené zeleninové směsi (mrkev, celer, petržel) 2 lžíce másla, 1/2 lžičky soli 1 lžíce hladké mouky 1 lžička mražené zelené petrželky nebo malý svazek čerstvé

TIP: Do polévky

sice patří mlíčí i jikry, jikry však na rozdíl od mlíčí prostě chybět nesmějí. A tak, pokud se vám stane, že si jikry domů nějakým omylem nepřinesete, zavařte do polévky na posledních 10 minut malou hrst hrubé krupice, pomůže aspoň zčásti vytvořit jejich iluzi.