Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Sladké brambory jsou vitaminová bomba

Česko

GOURMET TIPY A TRIKY

Sladké brambory neboli batáty se dají jíst k masu, jako hlavní jídlo i jako dezert. A vůbec nemusejí být sladké.

Kousek od redakce časopisu, kde jsem v Londýně nějakou dobu působila, otevřeli krátce po mém příjezdu italské deli, které bylo vítanou alternativou k všudypřítomným sendvičům nebo hotovkám do mikrovlnky z Marks&Spencer. Majiteli byli Britka a její manžel Ital a tomu odpovídala i skladba jejich nabídky - mix toho nejlepšího z rychlého občerstvení obou zemí. Já se tam naučila chodit kvůli fantastické grilované zelenině. Nikdy a nikde jsem tak dobrou zeleninu nejedla a jedním z důvodů bylo i to, že směs obsahovala sladké brambory.

Sladké brambory neboli batáty, jak se jim česky říká (z latinského jména ipomoea batatas), jsou vzdálenými příbuznými běžných brambor. Oblastí jejich původu je střední, především tropická Amerika včetně Karibiku a také Polynésie a Nový Zéland, kde byly hlavní potravinou Maorů. Dnes se pěstují všude, kde mají zajištěnou minimální teplotu 24 °C a téměř 90procentní vlhkost.

Červené, bílé, fialové Oproti běžným bramborám která je buď žlutá nebo oranžová či fialová.

Patří k nutričně nejhodnotnějším plodinám na světě - jsou bohaté na beta-karoten, vitaminy C a B26, vlákninu, železo a kalcium. Proto jsou významným antioxidantem a je vědecky prokázáno, že diabetikům pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi, takže i přes svůj název „sladké“ jsou pro ně velmi vhodné.

„Sladké brambory jsou univerzální surovinou,“ říká Jean-Paul Manzac, majitel a šéfkuchař Brasserie M v Praze. „Dají se používat úplně stejně jako běžné brambory, zároveň však z nich můžete dělat tak bláznivé věci, jako třeba zmrzlinu. Jen musíte počítat s jejich výraznější chutí.“

Manzacova slova platí pro nejběžněji používanou odrůdu batátů - červeno-oranžovou. Světlá, téměř bílá odrůda sladká není, chuťově se velmi podobá bramborám.

Batáty se vaří ve vodě či v páře, grilují se, pečou, smaží, dělají se z nich kaše nebo polévky, ale také sladké dezerty, koláče a muffiny. Brambory s tureckým medem Jedním z nejoblíbenější receptů amerického jihu jsou „candied sweet potatos“, příloha připravená smícháním vařených batátů s hnědým cukrem, tureckým medem, javorovým sirupem či melasou a servírovaná hlavně na Den díkůvzdání.

Zdravým a jednoduchým pokrmem jsou ale batáty jednoduše vařené. „Jsou výbornou přílohou k rybám, například sladkovodnímu candátovi. Já je miluji grilované s krocanem anebo dušené s králíkem,“ svěřuje se Manzac a připomíná, že dusit se mají spolu s masem hned od začátku, aby byly měkké. Při grilování zase doporučuje batáty nakrájené na plátky nejprve blanšírovat v osolené vodě, poté je lehce potřít olejem a vložit na gril. Jíst se dají i syrové, chutnají podobně jako mrkev.

Při nákupu vybírejte plody, které jsou pevné, nepotlučené a dávejte pozor, abyste je nepoškrábali. Doma je skladujte v suchu a tmě tak týden. Rozhodně je nedávejte do lednice, protože chlad zásadně mění chuť této tropické plodiny.

O autorovi| Klára Smolová, novinářka a gurmánka

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!