Dobře připravené slávky jsou skutečnou lahůdkou a k takovému jídlu je třeba vybrat stejně lahodné víno. I když jsme u „Dlouhého stolu“ původně dumali nad nějakým suchým bílým, nakonec zvítězilo víno růžové. Volba padla na Clarissimo, pozdní sběr, ročník 2009 z vinařství Reisten Valtice. Je to kupáž vín z odrůd Svatovavřinecké (50 %), Merlot (30 %) a Rulandské modré (20 %). Má světle lososově růžovou barvu, vůně je příjemná nadýchaná s ovocným charakterem zahrnujícím širokou škálu kompotově nazrálých tónů třešní, jeřabin a malin, s jemným kouřovým pozadím. V chuti je plné a mohutné, výrazně kořenité, s intenzivním svěžím nástupem, v němž se objevuje bohatá ovocná škála, v které se nejvýrazněji projevuje příchuť zralých meruněk a broskví, pikantní kyselinka umocňuje vyzrálou svěžest. Dochuť je velmi dlouhá ovocná po meruňkách, doznívá na patře.
Růžová vína se připravují dvojím způsobem. Buď prostým smícháním bílého a červeného, anebo ta skutečně kvalitní se připravují výhradně z modrých odrůd révy vinné, z kterých se normálně dělá červené víno. Pro přípravu růžového vína se hrozny mohou lisovat buď okamžitě – potom vzniká velmi lehounce narůžovělé víno zvané claret. Nebo se hrozny z modrých odrůd pomelou, nechají ve styku se slupkami pár hodin a teprve potom lisují, a pak vznikají typická růžová vína.
Jak clarety, tak i pravé „růžáky“ by měly být svěží, méně alkoholická, dobře pitelná vína.