1. V předvečer Štědrého dne smíchejte jogurt se solí a vajíčkem. Rybu umyjte a naskládejte v jedné vrstvě do mělké misky. Zalijte ji jogurtem a každým kouskem několikrát otočte, aby se ryba obalila. Misku uzavřete a nechte 24 hodin uležet v lednici.
2. Před smažením rybu vyndejte z jogurtu a nechte trochu okapat.
Strouhanku nasypte na dvojitý rozložený ubrousek nebo do většího mikrotenového pytlíku a obalte v ní každý kousek ryby. Jen lehce, aby byl kapr ze všech stran pokrytý, strouhanku nijak nepřitlačujte.
3. V hlubší pánvi nebo větším mělkém kastrůlku rozehřejte tuk. Jakmile do něj vhodíte drobek strouhanky a ten začne bez průtahů bublat, můžete začít smažit.
Naskládejte do pánve všechny kousky ryby a na středním plameni je osmažte 4-5 minut z každé strany dozlatova.
4. Vyndejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte vsáknout přebytečný tuk. Podávejte s vychlazeným bramborovým salátem (pokud vám nějaký po neustálém ochutnávání zbyl) a se skrojkem citronu k pokapání.
Pečeme na Vánoce Všechny recepty najdete v knize Jany Florentýny Zatloukalové Vánoční kuchařka pro dceru, která právě vyšla v nakladatelství Smart Press. Recepty jsou tak jednoduché, že je zvládne i začátečník.
Pro 4 osoby: 4 porce kapra s kůží 1 bílý jogurt 1 vajíčko, 1/2 lžičky soli strouhanka na obalování 1/2-1 l oleje na smažení