Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Smažený kapr

Česko

Kapří maso je velmi měkké a mnoho lidí říká, že svým způsobem i blátivé - ono prostě jen nemá přirozeně pevnější konzistenci a smažení mu pak už na pevnosti nepřidá. Naštěstí mu trochu pomůže kyselé prostředí, jaké poskytne například jogurt.

1. V předvečer Štědrého dne smíchejte jogurt se solí a vajíčkem. Rybu umyjte a naskládejte v jedné vrstvě do mělké misky. Zalijte ji jogurtem a každým kouskem několikrát otočte, aby se ryba obalila. Misku uzavřete a nechte 24 hodin uležet v lednici.

2. Před smažením rybu vyndejte z jogurtu a nechte trochu okapat.

Strouhanku nasypte na dvojitý rozložený ubrousek nebo do většího mikrotenového pytlíku a obalte v ní každý kousek ryby. Jen lehce, aby byl kapr ze všech stran pokrytý, strouhanku nijak nepřitlačujte.

3. V hlubší pánvi nebo větším mělkém kastrůlku rozehřejte tuk. Jakmile do něj vhodíte drobek strouhanky a ten začne bez průtahů bublat, můžete začít smažit.

Naskládejte do pánve všechny kousky ryby a na středním plameni je osmažte 4-5 minut z každé strany dozlatova.

4. Vyndejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte vsáknout přebytečný tuk. Podávejte s vychlazeným bramborovým salátem (pokud vám nějaký po neustálém ochutnávání zbyl) a se skrojkem citronu k pokapání.

Pečeme na Vánoce Všechny recepty najdete v knize Jany Florentýny Zatloukalové Vánoční kuchařka pro dceru, která právě vyšla v nakladatelství Smart Press. Recepty jsou tak jednoduché, že je zvládne i začátečník.

Pro 4 osoby: 4 porce kapra s kůží 1 bílý jogurt 1 vajíčko, 1/2 lžičky soli strouhanka na obalování 1/2-1 l oleje na smažení

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!