Kdo by neznal pražskou šunku a „vavřinec“? Obé se u nás jí a pije od nepaměti. U Dlouhého stolu v hotelu Hoffmeister jsme k šunce z ochutnaných červených vín vybrali právě Svatovavřinecké. Tato odrůda se pěstuje hlavně v zemích bývalého Rakousko Uherska. U nás je vysázená na devíti procentech z celkové plochy vinic – pro naše severnější podmínky je velmi vhodná. Je totiž nenáročná na půdu i povětrnostní podmínky a poměrně brzy dozrává. Původem je zřejmě z Francie, ale odborníci se zatím nedohodli, z které oblasti pochází. Genetici tvrdí, že je příbuzná s burgundskými typy, místopisci zase připomínají oblast Medoc či rovnou St. Laurent v oblasti Var. Dodnes se pěstuje v Alsasku pod názvem Schwarzer. Svatovavřinecké bylo u nás v poslední době podceňované, ale vybraný vzorek dokazuje, že lze z této odrůdy připravit velké víno.
Svatovavřinecké výběr z hroznů 2008 z Vinařství Kolařík, které sídlí v moravské obci Březí, bylo citlivě školeno 12 měsíců v novém sudu z francouzského dubu typu barrique. Hrozny pro jeho přípravu sklidili na vinici Ořechová hora. Víno má tmavě cihlověoranžovou barvu, vůně je vyzrále punčově ovocná, působí velmi uhlazeně – zkrátka ukázka toho, jak by mělo vonět kvalitní svatovavřinecké. Prolíná se v ní aroma tabáku, jemné čokolády a povidel. Chuť je velmi elegantní a harmonická, tóny vanilky prozrazují vyzrávání v nových dubových sudech. Jemné tóny hořko-mléčné čokolády se mísí s tóny kandovaného pomeranče a švestkových povidel, dochuť je příjemně delikátní.