Středa 15. května 2024, svátek má Žofie
130 let

Lidovky.cz

Tisíc lahví v tabletě

Česko

Americký biolog David Sinclair z Harvardovy univerzity v roce 2006 odhalil, že látka resveratrol obsažená v červeném víně zvyšuje aktivitu ochranných enzymů sirtuinů, jež chrání buňky před stárnutím. Zároveň ale spočítal, že vysoce účinnou dávku resveratrolu by člověk získal až vypitím tisícovky lahví červeného vína.

Jeho soukromá firma Sirtis proto začala hledat molekulu, která by měla účinky resveratrolu v menším množství. Sinclairovi a jeho týmu se nedávno podařilo odhalit látku, která mobilizuje sirtuiny s tisíckrát vyšším účinkem než resveratrol. Je to, jako kdyby se resveratrol z tisícovky lahví vměstnal do jediné tabletky.

„Nově získaná molekula pro nás představuje skutečný milník,“ řekl ředitel Sirtisu Christoph Westphal. „Jde o první molekulu, která byla vyvinuta, aby působila na geny, které řídí proces stárnutí. To je také důvod, proč věříme, že se tato látka uplatní při léčbě nemocí, jež jsou běžné ve vyšším věku, například při léčbě cukrovky druhého typu.“

Westphal se nemýlí. Při laboratorních testech měla nově objevená molekula pozitivní vliv na zdraví obézních myší, které jsou podobně jako lidé s nadváhou k cukrovce druhého typu vysoce náchylné.

Autor:
Témata: Resveratrol, molekula