Správná španělská tortilla tedy obsahuje opečené plátky brambor, a to v libovolném poměru k množství vajec. Níže uvedený recept je jakýmsi kompromisem, častěji na španělských pánvích zlátnou tortilly z jednoho kilogramu brambor a tří vajec.
Na druhou stranu velkorysí hostitelé neváhají připravit tortillu z půl kila brambor a osmi vajec. Vše je jen na vašem uvážení.
POTŘEBUJEME:
Pro 4 osoby 150 ml olivového oleje 1 kg brambor pevné konzistence sůl 6 vajec
POSTUP:
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
V pánvi rozehřejeme 100 ml olivového oleje, přidáme brambory, osolíme a dobře promícháme.
Snížíme oheň a brambory za občasného protřásání opékáme 15–20 minut, až jsou měkké a zlatavé.
Brambory vyjmeme z pánve a osušíme od přebytečného tuku. Ve velké míse rozšleháme vejce se špetkou soli, přidáme k nim opečené brambory a opatrně promícháme. Pár minut je necháme stát, poté v pánvi rozehřejeme zbývající olivový olej a přidáme rozšlehaná vejce s bramborami. Na mírném ohni pozvolna opékáme, až omeleta ztuhne a je zespodu opečená. Pomocí talíře omeletu obrátíme a opečeme z druhé strany.
Tortilla espańola bývá podávána coby lehký oběd, svačina anebo večeře, a to teplá, vlažná či studená. Ve španělských barech bývá součástí tapas, zdejších tradičních chuťovek pojídaných k vybranému drinku, a to nakrájená na osminky jako koláč anebo v podobě malých placiček. Někdy tortilla spočívá na plátku opečeného či neopečeného chleba a v takovém případě se jí říká „montadito“.
***
4 další rady, jak vylepšit tortillu
1 Obyvatelé města Palencia, které se nachází v provincii KastílieLéon v severozápadní části Španělska, přišli na vcelku osobitý způsob servírování tortilly. Připraví vždy několik tortill najednou. Všechny tortilly pak navrší na sebe a přelijí omáčkou z čerstvých rajčat. Tomuto pokrmu se ve Španělsku říká tortilla al modo de Palencia.
2 Madridská tortilla je na první pohled k nerozeznání od tortilly espańola. Stačí však ochutnat a každý hned pozná zásadní rozdíl. Při její přípravě se brambory opékají na pánvi ve společnosti cibule nakrájené na velice tenká kolečka a několika stroužků česneku nakrájených na plátky. Postup je jinak stejný jako u bramborové omelety.
3 V přímořském kraji Valencie je velmi oblíbená paella. V průběhu historie už získala status národního jídla.. Jedná se o obdivuhodný pokrm, který se připravuje z rýže, masa, mořských plodů a zeleniny na obrovské pánvi. A co se nesní nebo se do paelly nevejde, to se hodí k přípravě tortilly. Valencijská tortilla téměř vždy obsahuje rýži, někdy i šunku, a všelijaké zbytky z paelly.
4 V Katalánii, kraji moře a hor, se tortilla dochucuje kolečky místní klobásky Butifarra negra či Butifarra blanca a bílými fazolemi. Zatímco Butifarra negra je jakýmsi jelítkem z vepřové krve a slaniny kořeněných pepřem a muškátovým oříškem, Butifarra blanca vypadá jako jitrnice a vyrábí se z vepřového masa, slaniny a koření dle vkusu a chuti řezníka.