Pondělí 27. května 2024, svátek má Valdemar
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Tortilla de patatas

Česko

V zemích Latinské Ameriky se pod názvem tortilla skrývá placka z kukuřičné mouky. Na Iberském poloostrově však tento výraz značí tlustou vaječnou omeletu, v níž jen zřídkakdy chybí brambory. Tento lehoučký, přesto však hodnotný pokrm, se původně jmenoval „tortilla de Cartuja“, přičemž Cartuja odkazuje na mnišský řád kartuziánů, kteří se o zrod tohoto pokrmu zasloužili. Oproti tomu nabídne-li vám Španěl „tortilla francesa“ čili francouzskou tortillu, objeví se na vašem talíři zcela obyčejná omeleta sestávající jen a pouze z vajec.

Správná španělská tortilla tedy obsahuje opečené plátky brambor, a to v libovolném poměru k množství vajec. Níže uvedený recept je jakýmsi kompromisem, častěji na španělských pánvích zlátnou tortilly z jednoho kilogramu brambor a tří vajec.

Na druhou stranu velkorysí hostitelé neváhají připravit tortillu z půl kila brambor a osmi vajec. Vše je jen na vašem uvážení.

POTŘEBUJEME:

Pro 4 osoby 150 ml olivového oleje 1 kg brambor pevné konzistence sůl 6 vajec

POSTUP:

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

V pánvi rozehřejeme 100 ml olivového oleje, přidáme brambory, osolíme a dobře promícháme.

Snížíme oheň a brambory za občasného protřásání opékáme 15–20 minut, až jsou měkké a zlatavé.

Brambory vyjmeme z pánve a osušíme od přebytečného tuku. Ve velké míse rozšleháme vejce se špetkou soli, přidáme k nim opečené brambory a opatrně promícháme. Pár minut je necháme stát, poté v pánvi rozehřejeme zbývající olivový olej a přidáme rozšlehaná vejce s bramborami. Na mírném ohni pozvolna opékáme, až omeleta ztuhne a je zespodu opečená. Pomocí talíře omeletu obrátíme a opečeme z druhé strany.

Tortilla espańola bývá podávána coby lehký oběd, svačina anebo večeře, a to teplá, vlažná či studená. Ve španělských barech bývá součástí tapas, zdejších tradičních chuťovek pojídaných k vybranému drinku, a to nakrájená na osminky jako koláč anebo v podobě malých placiček. Někdy tortilla spočívá na plátku opečeného či neopečeného chleba a v takovém případě se jí říká „montadito“.

***

4 další rady, jak vylepšit tortillu

1 Obyvatelé města Palencia, které se nachází v provincii KastílieLéon v severozápadní části Španělska, přišli na vcelku osobitý způsob servírování tortilly. Připraví vždy několik tortill najednou. Všechny tortilly pak navrší na sebe a přelijí omáčkou z čerstvých rajčat. Tomuto pokrmu se ve Španělsku říká tortilla al modo de Palencia.

2 Madridská tortilla je na první pohled k nerozeznání od tortilly espańola. Stačí však ochutnat a každý hned pozná zásadní rozdíl. Při její přípravě se brambory opékají na pánvi ve společnosti cibule nakrájené na velice tenká kolečka a několika stroužků česneku nakrájených na plátky. Postup je jinak stejný jako u bramborové omelety.

3 V přímořském kraji Valencie je velmi oblíbená paella. V průběhu historie už získala status národního jídla.. Jedná se o obdivuhodný pokrm, který se připravuje z rýže, masa, mořských plodů a zeleniny na obrovské pánvi. A co se nesní nebo se do paelly nevejde, to se hodí k přípravě tortilly. Valencijská tortilla téměř vždy obsahuje rýži, někdy i šunku, a všelijaké zbytky z paelly.

4 V Katalánii, kraji moře a hor, se tortilla dochucuje kolečky místní klobásky Butifarra negra či Butifarra blanca a bílými fazolemi. Zatímco Butifarra negra je jakýmsi jelítkem z vepřové krve a slaniny kořeněných pepřem a muškátovým oříškem, Butifarra blanca vypadá jako jitrnice a vyrábí se z vepřového masa, slaniny a koření dle vkusu a chuti řezníka.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...