Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Třicet tři receptů do deseti minut

Česko

Neradi trávíte hodiny u plotny? Došla vám inspirace, co rychle uvařit? Připravili jsme pro vás

návod, jak připravit 33 lehkých letních pokrmů. Každý zvládnete v 10 minutách.

Recepty, které jsme připravili ve spolupráci s Martinem Úradníčkem, zástupcem šéfkuchaře Hotelu Panorama ve francouzském Alsasku, jsme pro lepší přehled seřadili do čtyř kategorií podle použitých ingrediencí. Na své si tedy přijdou milovníci sladkého, pokrmů z masa, labužníci i vyznavači štíhlé linie. Letní recepty využijete jako inspiraci pro rychlou večeři nebo malý oběd.

Pečlivě vybraná lehká jídla nezatíží žaludek a neuškodí ani postavě. Pokud není uvedeno jinak, používejte olivový olej a bílé pečivo vyměňte za celozrnné. Z uvedeného množství surovin připravíte pokrm pro jednu osobu.

PRO LABUŽNÍKY

1. Cuketa se sýrem Niva

suroviny: 200 g cukety, 100 g sýru Niva, 1 vejce, sůl, česnek, pepř, 1 vejce, mléko a strouhanka podle potřeby, olej na smažení

Hrubě nastrouhanou cuketu i sýr smícháme s mlékem, strouhankou a vejcem.

Přidáme sůl, lisovaný česnek a černý pepř. Hustou směs smažíme na oleji dozlatova.

2. Krabí tyčinky v avokádové pomazánce

suroviny: 2 zralá avokáda, 3 lžíce jogurtu, 1 balení sýru Lučina, citronová šťáva, 150 g krabích tyčinek, petržel, sůl, drcený pepř, nasekané vlašské ořechy, 1 malá cibule

Dužninu z avokáda pokapeme citronovou šťávou, vmícháme lučinu a důkladně rozmačkáme. Přidáme nakrájené krabí tyčinky, petržel, pepř, kousky cibule, vlašské ořechy, ochutíme špetkou soli. Pomazánka nejlépe chutná s celozrnným pečivem.

3. Blesková fazolačka

suroviny: 2 plechovky sterilovaných fazolí, menší cibule, 2 kusy klobásy, 1 kostka bujonu, 2 lžičky sádla, hladkou mouku, koření na dochucení: pepř, kmín, majoránka Oloupanou cibuli osmažíme na sádle, přisypáním hladké mouky vytvoříme jíšku. postupně přimícháme sterilované fazole. Kořeníme podle chuti.

4. Brokolice v páře se sýrovým přelivem

suroviny: několik hlaviček brokolice, pepř,100 g plísňového sýru, půl šálku mléka, sůl

Brokolici nahříváme v páře, dokud nezměkne, mezitím si připravíme sýrovou omáčku. Do teplého mléka vmícháváme nastrouhaný plísňový sýr. Za neustálého míchání dále zahříváme, dokud nevznikne hustá směs. Brokolici i s přelivem naservírujeme na předehřáté talíře.

5. Plněná francouzská bagetka

suroviny: 40 g másla, 2 rajčata, 2 balení sýru cottage,1 francouzská bageta, sůl, provensálské koření, listy ledového salátu Sendvič rozřízneme na půlky a namažeme máslem. Nakrájená rajčata spolu se sýrem cottage střídavě klademe do bagety. Listy ledového salátu osolíme a přidáme i provensálské koření, vše vložíme do rozkrojeného pečiva.

6. Sýrová pomazánka na toustu

suroviny: 100 g másla, 50 g sýru Lučina, 100 g nivy, 30 g nasekaných vlašských ořechů, 40 g sušených meruněk, 8 plátků toustového chleba, 2 rajčata, čerstvá pažitka Máslo, lučinu i nivu vyšleháme do pomazánky. Přidáme vlašské ořechy, nasekané sušené meruňky a jemně nakrájenou čerstvou pažitku. Podáváme na toustu s kolečky rajčat.

7. Olomoucké syrečky na cibulce

suroviny: balíček syrečků, 2 malé cibule, plátek chleba, sušená červená paprika, olej na smažení

Nakrájejte cibuli a vložte ji na pánev s olejem. Kolečka syrečků rozkrojte a rozložte na připravenou cibulku. Červenou paprikou ozdobte sýr a počkejte, až se zcela rozpustí. podávejte s vychlazeným pivem a plátkem chleba.

8. Houbová topinka

suroviny: 200 g čerstvých hub, olej na smažení, plátek tvrdého chleba, kečup, 100 g tvrdého sýru, pepř, sůl Očištěné houby na pánvi pozvolna osmažte, posolte a opepřete. Smažený plátek chleba potřete kečupem a posypte vrstvou houbové smaženice. Nastrouhaným sýrem ozdobte houby.

9. Zelené pesto na topince

suroviny: několik lístků bazalky, palička česneku, sůl, pepř, olivový olej na zakápnutí směsi, 100 g Parmazánu, piniové oříšky Nasekané listy bazalky smícháme s rozdrceným česnekem, parmazánem a piniovými oříšky. Vytvořte hustou pastu. pesto se výborně hodí k těstovinám, grilované rybě i topinkám.

10. Bylinkový krém

suroviny: 125 g margarínu, 10 g sardelových filetek, stroužek česneku, petržel, pepř, sůl, nastrouhaná kůra z citronu Rozmixujeme margarín s filetkami, kůrou, česnekem i petrželí. dochutíme pepřem a solí. Pomazánka výborně doplňuje pečené brambory i plátek chleba.

Pokračování na straně II

Třicet tři receptů do deseti minut

Dokončení ze strany I

MASO

11. Celozrnná rybí bageta

suroviny: 30 g másla, celozrnná bageta, 100 g uzené makrely, 50 g bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, červená paprika, cibule, sůl, pepř

Podrcený česnek utřeme s nadrobno pokrájenou cibulí, jogurtem a máslem. Rozkrojenou bagetu potřenou česnekovou pastou proložíme uzenou makrelou. Červenou papriku i pórek přiložíme na rybu. Překryjeme druhou půlkou bagety a servírujeme.

12. Lososové tousty

suroviny: 3 plátky toustového chleba, 150 g másla, 100 ml smetany, 200 g vařeného lososa, červený pepř celý, citrónová šťáva, kopr, limetka, sůl

Změklé máslo, kousky lososa i červený pepř vyšleháme mixérem. Postupně přidáváme smetanu a zbylé suroviny. Lososové tousty zdobíme nasekaným koprem a plátkem limetky.

13. Kuřecí plátek s mangem

suroviny: 150 g kuřecích stehen, zralé mango, polévková lžíce sójové omáčky, 250 g žampionů, 2 střední cibule, 2 lžíce polohrubé mouky, pepř a sůl Maso opečeme na oleji, přidáme nakrájenou cibuli, orestujeme, dle chuti vmícháme sójovou omáčku, pepř a sůl. Omáčku lze zahustit polohrubou moukou. Vmícháme plátky žampionů a kostičky manga.

14. Opékaná šunka na zelenině

suroviny: 500 g míchané zeleniny dle chuti, 300 g šunky, 20 ml olivového oleje, sůl Mraženou zeleninovou směs vsypeme do pařáku umístěného v hrnci s vařící vodou. Vše prosolíme a vaříme do změknutí. Půl centimetru široké plátky šunky osmažíme na pánvi dozlatova. Výpeček nám poslouží k omaštění zeleniny.

15. Tousty Croque Monsieur

suroviny: 8 plátků toustového chleba, 2 střední rajčata, 4 plátky šunky, 50 g másla, oloupaná cibule, 150 g strouhaného sýru, sůl

Nakrájený toustový chléb namažeme máslem. Postupně na toust pokládáme plátek šunky, osolená kolečka rajčat, kostičky cibule. Druhým plátkem chleba zeleninu přiklopíme. Vrchní plochu namažeme máslem a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme v předehřáté troubě po dobu 5 minut.

16. Tuňáková pomazánka

suroviny: 250 g tuňáka v plechovce, 60 g majonézy, kávová lžička kečupu, kukuřice, 100 g červené papriky, 50 g nakládané sterilované okurky, sůl pepř, 2 lístky čerstvé bazalky. Zeleninu nakrájíme na kostičky, přidáme tuňáka, zamícháme veškeré ingredience a podáváme s grilovaným chlebem.

17. Salát s kuřecím masem

suroviny: 2 kuřecí prsa, vařené vejce, cherry rajčata, ledový salát, dresink: 1 bílý jogurt, koření Tzatziky

Na pánvi orestujeme kuřecí prsíčka nakrájená na kousky. Do mísy vložíme cherry rajčátka, natrhané listy salátu, plátky vařeného vejce. Kuřecí maso opatrně vmícháme do salátu. Na závěr ozdobíme dresinkem.

Sladké pokrmy

18. Rychlá ovocná žemlovka

suroviny: 2 velká jablka, 2 banány, 200 g hroznového vína, 2 rohlíky, 2 vejce, 150 ml mléka, 100 ml smetany, 50 g cukru moučky, špetka mleté skořice Do zapékací misky vložíme nakrájená jablka, hroznové víno, banán. Druhou vrstvu žemlovky tvoří dva na kostičky nakrájené rohlíky. Na závěr přidáme opět vrstvu ovoce. V prázdné misce rozmícháme 2 vejce a cukr. Dále všleháme mléko a smetanu se skořicí. Žemlovku přelejeme vzniklou směsí a pečeme ve vyhřáté troubě.

19. Pečené jablko s čokoládovou náplní

suroviny: středně velké jablko, 10 g hořké čokolády, 10 g sekaných lískových ořechů, 20 g tvarohu.

Omyté jablko opatrně zbavíme jádřince a vložíme na plát alobalu. Nastrouhané ořechy, čokoládu i tvaroh důkladně promícháme. Směsí naplníme jablko. Pečeme 8 minut v troubě.

20. Smažená jablka

suroviny: 4 menší jablka, šálek mléka, hladká mouka, cukr, olej na smažení.

Z mléka a mouky vytvořte kaši. Oloupaná jablka obalte ve směsi a osmažte na pánvi. Smaženky zbavené tuku posypte cukrem.

21. Banánový koktejl s jogurtem

suroviny: 150 g banánu, 100 g bílého jogurtu, 100 ml mléka, cukr

Rozmixujte banán s mlékem. K zahuštění použijte jogurt, oslaďte dle chuti.

22. Malinovojahodový sorbet

suroviny: 100 g mrazených jahod, 100 g mrazených malin, 50 ml smetany Ovoce rozmixujeme, sorbet musí být jemný. Postupně přiléváme smetanu. Vysokou sklenici ozdobíme lístky máty a zalejeme sorbetem.

23. Švestkové potěšení

Suroviny: 500 g švestek, lžička škrobové moučky, špetka skořice nebo citron podle chuti, cukr nebo med

Omyté švestky vypeckujeme a rozvaříme ve vodě doměkka. Prolisované nebo roxmixované ovoce zředíme na potřebné množství polévky. Ochutíme špetkou mleté skořice nebo citronové kůry a podle chuti dosladíme medem. Podáváme teplé i studené.

24. Banánový krém s ovocem

suroviny: Vanilkový pudink, čerstvé jahody, moučkový cukr, 500 ml mléka, 2 vejce, 1 velký banán Připravíme vanilkový pudink a vmícháme rozmačkaný banán.

Přimícháme žloutky a tuhý sníh z bílků. Hotový krém dáme vychladit. Do sklenic vkládáme vždy vrstvu jahod a pudinku.

25. Letní ovocný salát

suroviny: hruška, 200 g vodního melounu, jablko, nektarinka, broskev, 4 lžičky javorového sirupu, hrst mátových lístků

Ovoce zbavené slupky nakrájíme na drobné kostičky a vše důkladně promícháme s javorovým sirupem. Chuť tohoto osvěžujícího salátu se zvýrazní přidáním mátových lístků.

Pro štíhlou linii

26. Lehký salát z tofu a nashi

suroviny: 2 kusy plodu nashi, 1 mandarinka, 150 g hroznového vína, drcená jádra vlašských ořechů, 1 balení tofu Omyté a slupky zbavené nashi nakrájíme na kostičky a smícháme s kuličkami hroznů. Plátky mandarinky i drcená jádra ořechů přidáme také. Tofu nastrouháme a posypeme jím salát.

27. Žlutý meloun v parmské šunce

suroviny: 180 g parmské šunky, půl žlutého melounu, opečený toust

Kostičky žlutého melounu balíme do plátků šunky, podáváme s opečeným toustem.

28. Špenátová omeleta

suroviny: 2 vejce, 100 g eidamu, rajče, 200 g vařeného špenátu, sůl, pepř

Na teflonové pánvi připravte omeletu z vajec a strouhaného sýra. Dochuťte solí a pepřem. Na polovinu přeloženou omeletu naplňte vařeným špenátem a servírujte s plátky rajčat. Pro dietnější verzi vynechejte vaječné žloutky.

29. Plněné papriky

suroviny: 2 menší papriky, 150 g tuňáka v olivovém oleji, 100 g netučného tvarohu, pepř, sůl, limetová šťáva, pórek Do tvarohu postupně přidáváme kousky tuňáka, nakrájený pórek, limetovou šťávu. Dochutíme solí a pepřem. Vykrájené papriky naplňte směsí.

30. Okurka s italským sýrem ricotta

suroviny: 200 g čerstvé okurky, 150 g sýru ricotta, lžička olivového oleje, sůl, rozmarýn

Plátky okurky pokryjte sýrem ricotta, zakápněte lžící olivového oleje a posolte dle chuti. Větvičkou rozmarýnu provoňte sýr.

31. Rajčata plněná vejcem

suroviny: 4 velká rajčata, 4 vejce, sůl, pepř Z rajčat odřízneme čepičku a vydlabeme dužinu, nasolíme a popepříme. Do každé mističky z rajčete vyklepneme vejce a přiložíme odkrojenou špičku. Pečeme v troubě při teplotě 185 stupňů C.

32. Vegetariánský salát

suroviny: 1 hlávka listového salátu, avokádo, půlka ananasu, 100 g červené papriky, 100 g kukuřice, 50 g okurky; dresink: 30 g medu, sůl, pepř, 50 ml olivového oleje, 20 ml balzamikového octa

Na střed talíře umístíme opraný listový salát. Avokádo, ananas, červenou papriku nasekáme na kostičky. Plátky okurky spolu s kukuřicí také přidáme na talíř. Balzamikový ocet rozmícháme s medem, špetkou soli a pepře, postupně přiléváme olivový olej do úplného zahuštění dresinku.

33. Kuřecí polévka z Číny

suroviny: 10 g čínských nudlí, 100 g kuřecích stehen, 100 g mražené čínské zeleniny, sojová omáčka, 30 g pórku, pepř, sůl Kuřecí stehna nakrájená na kousky opepřete a osolte. Zeleninu povařte spolu s masem a těsně před dokončením přidejte nudle i sójovou omáčku. Na ozdobu přisypte kolečka pórku.

Autor:
Témata: sůl, pepř, sýr

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!