Celkem 183 vinařských zařízení převážně na Moravě už získalo certifikát kvality vinařské turistiky. Uděluje ho od roku 2006 Národní vinařské centrum a Nadace Partnerství. Má pomoci vybrat nejkvalitnější turistické zařízení - počet certifikovaných míst je přitom omezený, pro další zájemce jich zbývá jen sedmnáct.
Ve struktuře udělených certifikací tvoří více než třetinu vinné sklepy, následují s 31 procenty vinařství, s 15 procenty vinařské ubytování, s 14 procenty vinotéky a pěti procenty restaurace. „Záměrně jsme volili omezený počet udělených certifikací, aby byly vybrány skutečně ty nejkvalitnější subjekty vinařské turistiky a turisté měli stále možnost se v certifikovaných zařízeních orientovat,“ uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.
Mezi kritéria pro udělení certifikace patří například odpovídající sociální zázemí, ceník přeložený do světových jazyků, nabídka prohlídky výrobních prostor, nabídka dostatečného sortimentu odrůd vín nebo ocenění na významných tuzemských soutěžích vín.
Certifikace je dalším krokem rozsáhlého projektu propagace vinařské turistiky. Patří k ní například budování sítě Moravských vinařských stezek, ale také vydávání kalendářů vinařských akcí či podpora prezentace moravských vín na akcích v zahraničí.
Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání
Regionální mutace| Lidové noviny - Brno