Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Vřelá náruč Dolomit

Česko

Pohodové lyžování na sjezdovkách v jedné z nejkrásnějších horských krajin světa, útulné chaty s gurmánskou kuchyní i chuť staré jihotyrolské tradice dělá z oblasti Alta Badia idylu pro opravdové požitkáře.

Michelinský okruh

Až se unavíte luxusními sjezdy a vynadíváte na impozantní vrcholky - zkameněliny dávného moře, můžete zkusit zdolat ještě nějakou tu michelinskou hvězdu na jedinečném lyžařském okruhu s 12 zastávkami. Tradiční horské chaty letos v rámci projektu Taste for skiing spojily síly s michelinskými kuchaři vyhlášených restaurantů, kteří pro ně připravili recepty inspirované regionální kuchyní. Špičkové gurmánské kreace můžete tedy ochutnávat přímo na sjezdovkách za ceny obvyklé v chatách. (www.altabadia.org)

Snídaně v prašanu

Je to možná trochu náročný začátek dne. Sraz v plné polní je v sedm ráno za tmy – ale čeká vás něco nezapomenutelného. Až vás rolba z návsi vesnice Corvara vyveze do výšky 2000 m k chatě Col Alto, potěšíte jazyk sametovým sýrem a něžným špekem při bohaté snídani z jihotyrolských produktů, zatímco budete vyhlížet, až se první paprsky slunce přehoupnou přes vrcholky. A co teprve ten požitek sjíždět panenské sjezdovky ještě dlouho před tím, než vyrazí první vleky!

(každé úterý, www.altabadia.org)

Seno k obědu

Zdá se, že tradiční jihotyrolská senná polévka je poněkud bizarní pokrm, ale chutná ukrutně dobře! Seno je totiž z alpských luk, takže samé zdravé kytičky a bylinky: 80 g mouky, 50 g másla, 0,2 l smetany, 0,8 l vody, 100 g sena. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, ohřejte vodu na 95 stupňů, přidejte seno a nechte 30 minut nasáknout (nevařit!). Základ sceďte, znovu ohřejte a ochuťte solí a pepřem. Přidejte jíšku a nakonec smetanu. V chatě Lorenzi Hütte kromě této lahůdky ochutnáte třeba i skvostné rizoto s borovicí.

Večeře od Ladinů

Ladini, původní obyvatelé dolomitských údolí a nejmenší evropská jazyková skupina, která čítá na 18 tisíc obyvatel, vytvořili svébytnou kulturní tradici, která přežila tisíciletí.

Atmosféru starých časů a autentické chutě zažijete na staré horské farmě Maso Runch, kde vás sličné Ladinky pohostí vlídností a pokrmy, které šlechtí čistá jednoduchost a čerstvé domácí suroviny. Vyzkoušejte taštičky plněné na tisíc způsobů anebo vepřové koleno tak, jak jste ho nikdy nejedli. (Badia, Str. Runch 11)

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!