„Když si vykloktáte whiskou, tak budete mít v dechu alkohol. To přetrvání je však velmi krátké a hodnoty jsou nízké. Jsou to desetiaž patnáctiprocentní roztoky. Když nastoupíte do auta, tak než vás hlídka zastaví, už v sobě žádný alkohol nemáte,“ popisuje děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zima, proč se nelze vymlouvat třeba na ústní vodu obsahující alkohol.
A stejné je to s bonbony. Rychle vyprchají třeba stopy po višních v čokoládě nebo kokosové tyčince Margot, která je oblíbenou výmluvou profesionálních řidičů. I u sladkostí je však třeba si dávat pozor. „Když si dáte koňakový bonbon, tak samozřejmě alkohol obsahuje. S tím musí člověk počítat. Zákon říká, že řidič nesmí před jízdou požít alkohol. Když si tedy koupím bonbony s vaječným koňakem, tak vědomě konzumuji alkoholický nápoj,“ říká Zima.
Pokud jste si opravdu jistí, že jste před jízdou nepili alkohol, a něco nadýcháte, zkuste se zamyslet, co jste dělali předešlý večer. Na vině může být zbytkový alkohol třeba po bouřlivé oslavě. Další věcí, kterou lze při dechové zkoušce zaměnit za pití před jízdou, je požití léků obsahujících alkohol. „I tam jsou však hodnoty hodně nízké,“ tvrdí Zima. Obsah alkoholu je navíc vždy na léku uvedený, a lidé by si proto měli dát pozor.
I kvůli uvedeným příkladům by ale podle Zimy bylo dobré, aby se při dechových zkouškách postupovalo stejně jako v ústavech soudního lékařství. Tam totiž člověka s méně než 0,2 promile berou, jako by žádný alkohol v krvi neměl.