Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Vyzkoušejte tofu na asijský způsob

Česko

Zaklínadlo zdravé výživy na čtyři? Tofu! Zatímco v Evropě i Americe má tofu pověst alternativní stravy, v Asii má podobné postavení jako u nás sýr. Tofu je čistá sojová bílkovina, oddělená ze sójového mléka vysrážením. Vyhledávají ho osoby, které standardní mléčný tuk musí ze svého jídelníčku škrtnout kvůli alergii na laktózu nebo lepek. Milují jej také vegetariáni a vegani, pro které představuje jedinečný zdroj neživočišných, lehce stravitelných bílkovin, vápníku, hořčíku a železa. Tofu má jen jemnou chuť, což ale v kuchyni snadno přeměníte ve výhodu - ochotně pojme další příchutě pod taktovkou vaší vařečky. Tofu se stalo terčem výsměchů, možná proto, že některé nepovedené kousky výrobců nemají konzistencí i chutí daleko k houbě. O to je cesta k němu náročnější - najít to pravé dá trochu zabrat, ale stojí za to, i kdybyste žádnou z alergií netrpěli.

POSTUP:

V misce důkladně rozmíchejte vejce, mléko či smetanu, utřený česnek a špetku soli na hladkou kaši. Odložte na chvíli stranou.

Máslo rozehřejte na středním plameni ve větší pánvi. Jakmile se objeví pěna, vhoďte do pánve pokrájené žampiony a papriku, osolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem. Chvíli opékejte za stálého míchání, než zelenina změkne, zhruba 10 minut. Přidejte tofu -měkké jen rozmačkané vidličkou, tvrdé nakrájené na malé kostky, promíchejte a vše ještě pár minut prohřejte.

Rozmíchanou vaječnou směs vlijte do pánve, zmírněte plamen a opatrně a jemně míchejte. Po dalších dvou minutách přidejte nakrájenou nať z jarní cibulky a ještě chvíli vařte.

Nakonec posypte nahrubo nasekanou koriandrovou natí a ihned podávejte s čerstvým pečivem nebo opečenými tousty.

POTŘEBUJEME: Pro 4 osoby: 200 g tofu (měkké nebo tvrdé) 6 větších vajec 2 lžíce plnotučného mléka nebo smetany 2 stroužky česneku (utřeného) 2 lžíce másla 200 g žampionů (nakrájených na plátky) 1 menší červená paprika (nakrájená na nudličky) nať z jarní cibulky nať čerstvého koriandru sůl, čerstvě mletý pepř www.florentyna.cz

***

4x kouzlení s tofu

Zpoždění pár tisíciletí V době šíření buddhismu ve východní Asii byl sójový sýr jedním z mála zdrojů bílkovin. Pokud cestujete do těchto končin, hledejte na jídelních lístcích tofu nebo doufu. Do Evropy tofu doputovalo až ve druhé polovině 20. století.

Měkké? Tvrdé? Nebo ochucené? Měkké tofu se hodí do sladkých pokrmů nebo pomazánek. Tvrdé se tepelně upravuje, ale dá se použít i ve studené kuchyni - například do salátů. Existuje i v ochucené podobě, v regálu najdete také uzené nebo marinované tofu. Všechny varianty seženete běžně v supermarketech nebo malých obchůdcích se zdravou výživou.

V kuchyni Tofu je neutrální a tak se zajímavým stává teprve po marinování, kořenění, oslazení, smažení, fritování nebo vaření. Toužíte-li po sladkém jídle s tofu, můžete ho použít téměř všude tam, kde tvaroh. Výkřikem poslední doby je tofu zmrzlina.

Tofu jako řízek S výjimkou naklepávání připravíte řízky z tofu stejně jako z masa. Můžete zkusit i karbanátky: rozmačkané tofu poduste v zeleninovém vývaru, přidejte nastrouhanou mrkev, nadrobno pokrájenou cibulku, vejce, bylinky, strouhanku, pepř a sůl. Ze směsi tvořte karbanátky, obalte je ve strouhance nebo v trojobalu a osmahněte na oleji.

Autor:

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...