POSTUP:
V misce důkladně rozmíchejte vejce, mléko či smetanu, utřený česnek a špetku soli na hladkou kaši. Odložte na chvíli stranou.
Máslo rozehřejte na středním plameni ve větší pánvi. Jakmile se objeví pěna, vhoďte do pánve pokrájené žampiony a papriku, osolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem. Chvíli opékejte za stálého míchání, než zelenina změkne, zhruba 10 minut. Přidejte tofu -měkké jen rozmačkané vidličkou, tvrdé nakrájené na malé kostky, promíchejte a vše ještě pár minut prohřejte.
Rozmíchanou vaječnou směs vlijte do pánve, zmírněte plamen a opatrně a jemně míchejte. Po dalších dvou minutách přidejte nakrájenou nať z jarní cibulky a ještě chvíli vařte.
Nakonec posypte nahrubo nasekanou koriandrovou natí a ihned podávejte s čerstvým pečivem nebo opečenými tousty.
POTŘEBUJEME: Pro 4 osoby: 200 g tofu (měkké nebo tvrdé) 6 větších vajec 2 lžíce plnotučného mléka nebo smetany 2 stroužky česneku (utřeného) 2 lžíce másla 200 g žampionů (nakrájených na plátky) 1 menší červená paprika (nakrájená na nudličky) nať z jarní cibulky nať čerstvého koriandru sůl, čerstvě mletý pepř www.florentyna.cz
***
4x kouzlení s tofu
Zpoždění pár tisíciletí V době šíření buddhismu ve východní Asii byl sójový sýr jedním z mála zdrojů bílkovin. Pokud cestujete do těchto končin, hledejte na jídelních lístcích tofu nebo doufu. Do Evropy tofu doputovalo až ve druhé polovině 20. století.
Měkké? Tvrdé? Nebo ochucené? Měkké tofu se hodí do sladkých pokrmů nebo pomazánek. Tvrdé se tepelně upravuje, ale dá se použít i ve studené kuchyni - například do salátů. Existuje i v ochucené podobě, v regálu najdete také uzené nebo marinované tofu. Všechny varianty seženete běžně v supermarketech nebo malých obchůdcích se zdravou výživou.
V kuchyni Tofu je neutrální a tak se zajímavým stává teprve po marinování, kořenění, oslazení, smažení, fritování nebo vaření. Toužíte-li po sladkém jídle s tofu, můžete ho použít téměř všude tam, kde tvaroh. Výkřikem poslední doby je tofu zmrzlina.
Tofu jako řízek S výjimkou naklepávání připravíte řízky z tofu stejně jako z masa. Můžete zkusit i karbanátky: rozmačkané tofu poduste v zeleninovém vývaru, přidejte nastrouhanou mrkev, nadrobno pokrájenou cibulku, vejce, bylinky, strouhanku, pepř a sůl. Ze směsi tvořte karbanátky, obalte je ve strouhance nebo v trojobalu a osmahněte na oleji.