Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Za tři roky psychologem. Nestačí to, protestují učitelé

Vzdělávání

  9:22
PRAHA - Katedra psychologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nabízí studentům od nového akademického roku bakalářské studium. Akreditační komise současné pětileté studium zamítla, ačkoli pedagogové ani rektorát školy s tříletým studiem nesouhlasí.
Návštěva u psychologa - ilustrační foto.

Návštěva u psychologa - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Informoval o tom Český rozhlas (ČRo).

Podle něj nový systém, který se na školách postupně zavádí, souvisí s takzvaným boloňským procesem, který začíná fungovat v celé Evropské unii a směřuje k vytvoření společného evropského prostoru vzdělání. Pětileté magisterské obory se nyní rozloží na studium bakalářské a navazující magisterské.

Podle učitelů tři roky nestačí
Podle vedoucího katedry psychologie na UK Václava Mertina tři roky studia ale nestačí a katedra bude usilovat o to, aby psychologie mohla být dále nestrukturovaným studiem. "Budeme se snažit na to získat akreditaci," řekl rozhlasu.

Naproti tomu předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková nový systém obecně vítá. Podle ní absolventi najdou lepší uplatnění v Evropě a pro studenta je dobré i to, když má po třech letech nějaké dokončené vzdělání.

"Je to lepší, než když ho v pátém ročníku vyhodí od státnic a nemá vůbec nic," prohlásila.

Po třech letech z nikoho psycholog nebude
Mertin ale tvrdí, že právě v případě studia psychologie ze studenta po třech letech psycholog nebude. "Z hlediska například výzkumného pracovníka bych s tím problém neměl, ale z hlediska praktického si vůbec nejsem jistý.

Z bakaláře psychologie jednoznačně psycholog nebude nejen podle nás, ale ani podle našich předpisů ani podle směrnic Evropské unie," řekl Mertin.

Podle ČRo obdobná situace může být například i u učitelství pro první stupeň.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...