Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Zavařujeme, pečeme, mrazíme

Česko

Borůvkový kompot Potřebujeme: borůvky, na 1 l vody 400 až 500 g cukru, diabetici použijí umělé sladidlo nebo si raději připraví borůvky ve vlastní šťávě Nejprve si připravíme sklenice, do kterých poté budeme borůvky vkládat. Následně borůvky přebereme a opláchneme je ve studené vodě. Vložíme je do sklenic a mírně setřásáme. Připravíme si teplý cukerný roztok, kterým je poté do tří čtvrtin zalijeme, uzavřeme víčky a sterilujeme. Litrovou sklenici sterilujeme 15 minut, půllitrovou 12 minut vždy při teplotě 85 °C.

Borůvky ve vlastní šťávě Potřebujeme: borůvky Borůvky přebereme, očistíme a naplníme jimi připravené a umyté sklenice. Během plnění setřásáme. Sklenice naplníme až po okraj a ponecháme asi dvě hodiny v klidu, aby se borůvky slehly a mohli jsme sklenice jimi ještě doplnit. Poté sklenice uzavřeme a sterilujeme po dobu dvaceti minut při teplotě 80 °C.

Zmrazené borůvky Potřebujeme: borůvky, na 500 g borůvek 50 až 100 g cukru, lze však zmrazit i bez něj Přebrané a omyté borůvky můžeme prosypat cukrem a poté je vložíme do polyetylenových sáčků, vytlačíme z nich vzduch a uložíme do mrazničky.

Borůvková marmeláda Potřebujeme: borůvky, na 1 kg borůvek asi 150 až 200 g cukru Borůvky očistíme a svaříme na poloviční objem. Přidáme cukr. Vaříme do té doby, až se přestane kapka marmelády roztékat na talíři. Potom jí plníme nahřáté sklenice, které řádně uzavřeme.

Borůvkový džem Potřebujeme: borůvky, na 800 g borůvek: 600 g cukru, 10 g kyseliny citronové, pektogel Očištěné borůvky rozvaříme. Po pěti minutách od počátku varu do nich přidáme cukr smíchaný s kyselinou citronovou a pektogelem. Za stálého míchání vaříme další tři minuty a potom hmotou plníme nahřáté sklenice, které důkladně uzavřeme. Sušené borůvky Potřebujeme: borůvky Omyté borůvky rozprostřeme na tác, který dáme do trouby. V prvních dvou hodinách je sušíme při teplotě 45 °C, poté zvyšujeme až na 70 °C. Z trouby je vyndáme až tehdy, když jsou bobulky tvrdé. Usušené borůvky pak uchováváme v dobře uzavřených sklenicích.

Doporučujeme: Borůvkový creme brulée

Potřebujeme: 200 g borůvek 400 ml smetany 4 žloutky 100 g cukru, vanilka lusk 100 g mléka cukr hnědý na zapečení Postup: Mléko svaříme se smetanou, cukrem a vanilkou - přecedíme a ještě do horkého zamícháme žloutky. Do připravených nádobek, které

musí být vyrobeny z keramiky či skla, dáme borůvky a zalijeme touto hmotou. Dáme na plech, podlijeme asi 2 cm horké vody a pečeme maximálně při teplotě 100 °C dle velikosti mističky po dobu 20 až 50 minut. Hmota by se při pečení neměla začít vařit - jinak dojde ke sražení, ale měla by jen pomocí tepla zatuhnout v pevný krém. Po vychladnutí posypeme hnědým cukrem a zagratinujeme v grilu nebo v troubě s horním pečením.

Autor:
Témata: Borůvka, Sklenice, cukr

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!