* LN Uvažuje ministerstvo životního prostředí o zákazu používání polyvinylchloridu (PVC) v potravinových obalech?
Experti ministerstva životního prostředí připravují novelu zákona o obalech. V ní by mohl zákaz potravinových obalů z PVC být. V současnosti zkoumají možnosti, jak je označovat, aby se nemíchaly s ostatními plastovými obaly vhodnými k recyklaci. Obalovou novelu ministerstvo předloží na podzim 2008.
* LN Jak moc jsou obaly ze zmiňovaného plastu pro lidi nebezpečné?
Pro spotřebitele není bezprostředně nebezpečné tvrzené PVC v obalech potravin. Ohrožení spíše představují důsledky likvidace. Některé společnosti stále používají polyvinylchlorid k výrobě potravinových obalů. Potraviny v tomto plastu kupujeme bohužel všichni, a to v podobě nejrůznějších fólií na maso, nanukových dortů a termixů. Pro spotřebitele je velmi problematické dohledávat, zda ten obal je z PVC, nebo není. Zatím u nás totiž povinnost obaly z PVC označovat neexistuje.
* LN Co je největší problém polyvinylchloridu ve vztahu k životnímu prostředí?
Hlavním problémem PVC je neřízené spalování. Při něm unikají zdraví nebezpečné dioxiny nebo furany. Mají karcinogenní účinky, nepříznivý vliv na hormonální soustavu a na imunitní systém člověka. Při řízeném spalování je sice nižší množství emisí, nicméně na spalovacích filtrech zůstávají podobně nebezpečné popílky. A při skládkování se zase uvolňují změkčovadla, takzvané ftaláty. Ty zase negativně ovlivňují mužskou plodnost.
* LNU společnosti vyrábějící obaly je polyvinylchlorid stále hodně v oblibě. Důvod je ryze ekonomický...
Náklady na jeho výrobu jsou výrazně nižší než u ostatních plastů. Proto se ještě v některých případech využívá. Jeho výroba je ale součástí rizikovější chlorové výroby chemikálií. Největším jeho úskalím i nadále zůstává jeho likvidace.