„Přitom má proti čínskému zelí dvanáctkrát méně vitaminu C,“ řekl Ivan Malý z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. „My jsme v Čechách strašně konzervativní. U nás vůbec nejdou modré kedlubny, to žádný obchodník nechce, i když jsou podstatně kvalitnější, nejsou dřevnaté, nepraskají a tak dále,“ vysvětloval Malý.
Obdobně podle něj čeští strávníci přehlížejí barevnou škálu ředkviček. Byť se na celém světě pěstují v různých barvách, v Česku vede červená. „Jakmile už je to červenobílá, už to nikdo nechce, a nedej bože, když je to žlutá ředkvička nebo dokonce fialová,“ podotkl Malý.
Odborníci na zeleninu a šlechtitelství se české pěstitele marně léta snaží lákat na ledový salát. V Evropě je podle Malého běžně pěstovaný také výrazně žlutý květák. Tvoří menší hlávky, ale prý je chutnější a uvnitř má odlišnou, máslovitou strukturu.