Diskuze
Éčka nevinná i škodlivá. Jak se v nich vlastně vyznat?
Děkujeme za pochopení.
I. Schmalzkopf
Co má takový článek za smysl, autorem je opravdu Větvička?
Vždyť Větvička jako biochemik musí pukat zlostí nad výrazy jako kyselina proprionová, glutaminová, sorbinová. To je hned vidět, co za experty se k věci vyjadřuje a pokud z Ameriky došel text, tak ho pravděpodobně ani kloudně nepřepsali. Ostatně nazývat aditiva "emulgátory" je vrchol stupidity a zjednodušenosti samo o sobě. Pojmenovat tak web o éčkách tuplem.
Nedávno jsem v tisku zaregistroval a v listu E102 ověřil podnětné info o tom, že tartrazin se vyrábí z dehtu. Miláčkové, Rybitví bylo sudy tartrazinu zavaleno a obchodoval se přes SODB - Sdružení pro odbyt dehtových barviv. Jenže to je název z dřevních dob chemie, dnes jaksi frčí ropa a suroviny celosyntetické. Dnes má tartrazin k dehtu asi stejně daleko, jako zralý romadůr k benzínu, který musí shořet, aby CO2 mohla pohltit rostlina, vyrůst, být sežrána krávou a přes mléko dát sýrovinu. To jen na okraj a jako příklad toho, že podobný článek s faktickými nesmysly je kontraproduktivní. Pomatenec si stejně o "emulgátorech" myslí své a ten chytřejší si zaťuká na čelo s myšlenkou "co za experti to zase vylejzá na světlo".
Dole pan Pruner melduje o dusičnanech. Nitráty fungují přes redukci na nitrity a dál nitrosaci aminů (volných aminokyselin bílkovin, biogenní aminů atd.) na nitrosaminy, které jsou karcinogenní. Samotný dusičnan a dusitan jsou nebezpečné asi jako sůl. Jenomže díky proteolýze masa v kyselém prostředí žaludku se nikdo volné aminoskupině nevyhne a pokud jde o pragandou řádně opracovanou uzeninu, hned máte nitrosaminů dostatek. Masu se nevyhneme, musíme se tedy vyhnout uzenině, solené směsí soli a ledku. Nebo se smířit s tím, že uzené bez ledku bude našedlé místo červené a buřt budete barvit paprikou. I tak lze.
P. Pruner
hlídat dusitany i dusičnany
Zajímavý poučný článek. Jen bych s panem Větvičkou nesouhlasil se zařazením dusičnanu sodného do pasáže o neškodlivých "éčkách". Má svůj význam, není jedovatý, ale jeho obsah, stejně jako dusitanů, musí být hlídán a omezen. Vliv na vznik rakoviny byl u myší prokázán. Já upřednostňuji nákup potravin bez dusitanů a dusičnanů.