Britští kriminalisté se snaží stanovit množství soli v otisku. Předpokládají, že lidé konzumující s potravou více soli mají „slanější“ otisky prstů. Vysoký obsah soli je typický především pro jídla z rychlého občerstvení, a tak by kriminalisté získali informaci o zvyklostech hledané osoby.
Další testy odliší otisk kuřáka a nekuřáka. Tabák obsahuje velké množství nikotinu, ale ten se pro identifikaci kuřáků nehodí. Nikotinem „znečištěné“ prsty může mít totiž i nekuřák, který se často dotýká tabákových výrobků, například nekuřácký majitel trafiky. Vědci proto sází na kotinin. Tato látka vzniká v těle kuřáka z nikotinu a je vylučována spolu s potem.
Odborníci z King´s College v Londýně vyvinuli metodu pro identifikaci kuřáků, při které je otisk ošetřen speciální protilátkou. V přítomnosti kotininu pak otisk fluoreskuje.
Test nebrání zpracování otisku tradičními kriminalistickými metodami.