Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

10 nejpovedenějších McCartneyho písní podle serveru Lidovky. Zvolte tu nejlepší

Kultura

  15:37
PRAHA - Je jasné, že se netrefíme do vkusu všem, nehledě na bohatost diskografie Paula McCartneyho, který ve čtvrtek zahrál v 02 Areně. Vyberte z deseti známých hitů, které podle data vydání sestavily LN a server Lidovky.cz, ten nejlepší. Napište nám do diskuse, chybí-li vám některá jeho skladba.

Proslulý hudebník do Česka zavítal v rámci svého nového turné One On One. foto: MAFRA

1. Yesterday (1965)

Už 51 let starý hit skupiny The Beatles. Prostá balada, která se dočkala na dva tisíce verzí, Paula údajně napadla ve snu. Text o neopětované lásce vznikl později, a tak náhle zrozenou melodii nazval autor dočasně „míchaná vajíčka“. „Neokopíroval jsem to někde?“ trápilo ho dlouho, než se píseň odvážil na albu Help! vydat. George Martin aranžmá postavené jen na akustické kytaře skvěle doplnil o smyčcový kvartet. Beatles bylo třeba přemlouvat, neboť se báli, že to fanoušci nepřijmou.

2. Eleanor Rigby (1966)

Fanoušci naopak klasickou instrumentaci ve skladbách Beatles ocenili, a tak se Paul pustil směle do další. Sugestivní příběh smrti osamělé ženy, který vyšel na albu Revolver, šokoval i svým textem na hony vzdáleným dosavadním milostným zápletkám v tvorbě skupiny. Ústřední postava kněze se původně jmenovala McCartney, ale autor se „fórku“ zalekl, a tak ho vyměnil za neutrální jméno McKenzie.

3. The Fool on the Hill (1967)

Balady šly Paulovi dobře, tuto velmi působivě doplnil o zobcovou flétnu. Typickým je i tklivý refrén naříkajícího „blázna, kterého nikdo nechce“. Mnozí si jistě vzpomenou i na obrazový doprovod ke skladbě natočený při svítání na skalách nad francouzským městem Nice, který se pak objevil ve filmu Magical Mystery Tour.

4. Hey Jude (1968)

Další stálice z Paulovy dílny vyšla jako první singl The Beatles na značce Apple. Vyniká především hymnickým chórem stupňujícím se do ztracena. Autor ji věnoval malému Julianu Lennonovi (Hey Jules se původě jmenovala), aby se tolik netrápil rozvodem svých rodičů. Časopis Billboard monumentální sedmiminutovou skladbu před třemi lety zařadil mezi deset nejhranějších na světě.

5. Get Back (1969)

Úspěch jednoduchého tříakordového country blues mezi posluchači překvapil i samotného autora. Singlu Beatles s touto skladbou se ve světě prodalo na čtyři miliony kusů. Zazněla i na slavném střešním koncertě v centru Londýna. John Lennon se dotčeně domníval, že jde o skrytou výzvu jeho novomanželce Yoko Ono, aby „se vrátila, odkud přišla“.

6. Let it Be (1969)

První z trojice následujících balad bolestně se vyrovnávajících s rozchodem slavné čtyřky, který v té době visel ve vzduchu. Slogan „Mother Mary“ odkazuje na Paulovu matku, která mu zemřela, když mu bylo 14 let a nikoli na Pannu Marii, jak si myslel John Lennon. Ten se domnělému „pánbíčkářství“ písně posmíval, což lze slyšet i na stejnojmenném albu.

7. The Long and Winding Road (1969)

Sladba se sice posluchačům líbila, ale kvůli své výsledné podobě se stala rozbuškou k definitivnímu rozpadu Beatles. Původně klavírní baladu doplnil americký producent Phil Spector bez autorova vědomí o nasládlé aranžmá bohaté na smyčce a žesťové nástroje. V této podobě i vyšla na albu Let it Be na jaře roku 1970, přestože Paul proti „zvukové stěně“ vehementně leč marně protestoval.

8. Maybe I’m Amazed (1970)

A tak následně na svém prvním sólovém albu, pojmenovaném prostě McCartney, oznámil Paul definitivní odchod od Beatles. Protože mu jeho manželka Linda pomáhala vyrovnat se s traumatem rozpadu liverpoolského kvarteta, věnoval jí Paul tuto baladu. Ač ji psal už před rozpadem, vyšla až na zmiňované sólovce.

9. Band on the Run (1973)

Už to vypadalo, že rozpad skupiny Beatles zažene její největší hudební hvězdu do popového průměru. Nový hit složený ze tří různých hudebních motivů a stejnojmenné album nahrané v nigerijském Lagosu však Paula opět katapultovalo do hvězdných výšin. Doprovod k chytlavé melodii zajistila nová autorova kapela Wings.

10. Mull of Kintyre (1977)

Pseudolidová píseň se skotským nádechem byla zřejmě posledním Paulovým megahitem, alespoň co se prodejů týče. Komerčně byla úspěšnější než skladby Beatles. Její jednoduchá melodie je doslova nakažlivá, paradoxně i proto ji někteří fandové Beatles nemohou přijít na jméno.

Anketa

Jaká píseň Paula McCartneyho je nejlepší?

Yesterday (1965) 366
Eleanor Rigby (1966) 164
The Fool on the Hill (1967) 133
Hey Jude (1968) 172
Get Back (1969) 65
Let it Be (1969) 437
The Long and Winding Road (1969) 53
Maybe I´m Amazed (1970) 45
Band on the Run (1973) 41
Mull of Kintyre (1977) 112
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!