Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Nádražák Nebel přilákal v Benátkách stovky lidí

Kultura

  14:01
PRAHA - Na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách byl v noci na dnešek v hlavní nesoutěžní sekci uveden český snímek Alois Nebel. Filmovou adaptaci komiksu autorů Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 zhlédlo asi 300 diváků, kteří ocenili zejména výtvarnou stránku příběhu, informovala Česká televize.

Scenárista Jaromír Švejdík jr. a knižní předloha filmu Alois Nebel v Benátkách foto: Reuters

Projekce začala asi půl hodinu po půlnoci, ještě předtím se po červeném koberci prošli režisér filmu Tomáš Luňák, autoři předlohy, producent Pavel Strnad a herci Tereza Voříšková a Miroslav Krobot.

Podle České televize je účast asi 300 lidí na velmi pozdní projekci úspěchem. Mezi diváky byl i herec James Franco, který hrál například básníka Allena Ginsberga ve filmu Kvílení. Franco pro ČT označil Aloise Nebela za "temný, ale krásný a silný film".

Alois Nebel je celovečerním debutem Tomáše Luňáka. Černobílý animovaný snímek je zpracován metodou rotoskopie. Ta spočívá v tom, že se materiál předtočí s živými herci, a pak se obrázek po obrázku každá část překresluje.

Režisér Tomáš Luňák se scenáristou Jaromírem Švejdíkem a spisovatelem Jaroslavem Rudišem v Benátkách

Vedle Benátek se film v září představí ještě na festivalu v kanadském Torontu, který je největší akcí svého druhu v Severní Americe. Česká předpremiéra je plánována na 20. září v kině Pohoda v Jeseníku, do kin snímek přijde 29. září. Světová práva na film už zakoupila německá společnost The Match Factory, jež mimo jiné distribuuje filmy Toma Tykwera či Akiho Kaurismäkiho.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!