Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Bezdomovce zabili z nudy. Snímek Rekonstrukce přibližuje divákům děsivý zločin

Kultura

  18:00
Krátkometrážní snímek Rekonstrukce se snaží zmapovat okolnosti brutální vraždy bezdomovce v Pardubicích, které se dopustili dva mladíci. Snímek se představil v srpnu na filmovém festivalu v Locarnu, kde posbíral nadšené ohlasy. Čeští diváci budou moci Rekonstrukci v premiéře vidět 3. prosince.

V tělocvičně. Snímek Rekonstrukce (2018). Režie: Ondřej Novák, Jiří Havlíček. foto: FF Locarno

V roce 2015 Pardubicemi otřásla vražda. Dva mladíci surově ztloukli bezdomovce a ten na následky svých zranění podlehl. Až následné policejní vyšetřování odhalilo, jak skutečně brutální čin byl - mladíci bezdomovce doslova umučili. Naprosto bezdůvodně. Snímek Rekonstrukce je dokumentárně-dramatickým vyobrazením vyšetřování případu, který otřásl celým Českem.

Sraz venku. Snímek Rekonstrukce (2018). Režie: Ondřej Novák, Jiří Havlíček.
V jídelně. Snímek Rekonstrukce (2018). Režie: Ondřej Novák, Jiří Havlíček.

„Případ se stal v létě v roce 2015. Ve stejné době se blížila první vlna migrace. V médiích se objevily hysterické reakce některých politiků, pozornost části společnosti byla upřená za hranice na imaginární nebezpečí, které přichází zvenku. Mně se zdálo, že v tu chvíli je naopak dobré ukázat, že to reálné nebezpečí leží tady, že společnost má spoustu svých vlastních problémů a má si je řešit, nezavírat před nimi oči, neignorovat je,“ popisuje vznik snímku Jiří Havlíček. 

Druhý režisér Ondřej Novák doplňuje: „Během přípravy jsme zjistili, že takové zločiny nejsou výjimečné a způsob jejich provedení je velmi podobný. Brutalita a náhodnost útoku byla šokující. Na rozdíl od možného nebezpečí, které představují uprchlíci, je toto nebezpečí skutečné.“

Rekonstrukce / Reconstruction - Trailer from MagicLab on Vimeo.

Snímek byl uveden na švýcarském Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu v srpnu 2018. Tam se jako zástupce české kinematografie dostal po dlouhých 17 letech a navázal tak na úspěch snímku Jana Němce z roku 2001.

Čeští diváci budou moci Rekonstrukci v premiéře vidět 3. prosince 2018 v Kině Ponrepo, kdy na projekci naváže diskuse s tvůrci.

Rekonstrukce (2018)
ČR, 15 min

Režie: Ondřej Novák, Jiří Havlíček 
Scénář: Jiří Havlíček, Ondřej Novák
Kamera: Šimon Dvořáček 
Hrají: Jaroslav Květoň, Simon Baláž a další.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...