Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Česká filharmonie by měla zahájit 126. sezonu 29. září Leningradskou symfonií

Kultura

  15:39
PRAHA - Česká filharmonie (ČF) by měla pod vedením Semjona Byčkova zahájit svou 126. sezonu 29. září v Rudolfinu Leningradskou symfonií Dmitrije Šostakoviče. Šéfdirigent a umělecký ředitel Byčkov připraví i dalších sedm abonentních programů.

Česká filharmonie v Číně foto: Armstrong Music

K orchestru se vedle hlavních hostujících dirigentů Jakuba Hrůši a Tomáše Netopila vrátí Manfred Honeck a Franz Welser-Möst. Poprvé bude ČF řídit Francouz Alain Altinoglu a Američan Michael Tilson Thomas. Rezidenční umělkyní bude čínská klavíristka Wang Jü-ťa. Na velké turné plánuje orchestr vyrazit do Vídně, Berlína a Londýna. 

Hudebníci České filharmonie vystoupili 28. března 2020 v pražském Rudolfinu na...
Česká filharmonie v Číně

Abonentní cykly a vstupenky na mimořádné, edukační a adventní koncerty budou v prodeji od 26. dubna 2021, prodej jednotlivých vstupenek na abonentní koncerty začíná 7. června. „Už 10. května se uskuteční pilotní koncert s testovaným publikem a že v červnu připravujeme takové koncerty i pro naše abonenty. Cílem tohoto pokusu je, abychom 126. sezonu mohli odehrát pro naše posluchače přímo ve Dvořákově síni Rudolfina,“ uvedl generální ředitel ČF David Mareček.

 „Pracujeme však na všech variantách koncertního provozu, které mohou od podzimu nastat. Proto připravujeme kombinace živých koncertů pro menší i větší počet diváků, audiovizuální obsahy v nejlepší dostupné kvalitě, živý i přenášený doplňkový program a k tomu celou škálu opatření,“ dodal.

Evropského turné na jaře 2022 se podle plánů ČF ponese především ve znamení rezidencí ve vídeňském Musikvereinu, hamburské Labské filharmonie a londýnském Barbican Centre. Se svým šéfdirigentem se ČF po osmi letech vrátí i do sálu Berlínské filharmonie. V plánu jsou i zájezdy do Japonska, Jižní Korey, Číny a rakouského Grafeneggu. O tom, zda je bude možné uskutečnit, rozhodne epidemická situace.

Hlavní hostující dirigent Hrůša mimo jiné připraví 17. listopadu Koncert pro svobodu a demokracii, věnovaný poselství sametové revoluce, na němž zazní skladby Sergeje Rachmaninova, Leoše Janáčka a Witolda Lutosławského.

 Rezidenční umělkyní sezony bude čínská klavíristka Wang Jü-ťa, jejíž první koncert s ČF před čtyřmi lety zaznamenal obrovský úspěch. Wang Jü-ťa vystoupí v Rudolfinu jako sólistka ve třech programech a zároveň v samostatném recitálu v rámci Českého spolku pro komorní hudbu.

 ČF navíc doprovodí na turné do Vídně, Hamburku a Londýna. Z dalších hvězd se k orchestru vrátí Anne-Sophie Mutterová, která s Pablem Ferrándezem provede a nahraje Brahmsův Dvojkoncert pro housle, violoncello a orchestr. S orchestrem dále vystoupí houslistka Karen Gomyová, klavíristé Marc-André Hamelin, Zoltán Fejérvári a Bertrand Chamayou či varhaník Thierry Escaich.

V červnu příštího roku 126. sezonu ČF uzavře Open Air koncertem již tradičně věnovaným Jiřímu Bělohlávkovi. I v sezoně 2021/2022 bude pokračovat nahrávání Mahlerových symfonií s Byčkovem a symfonických děl Josefa Suka pod vedením Hrůši. Podrobné informace k programu se nacházejí na stránkách ČF.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...