Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Děkujeme, že létáte se společností Iron Maiden

Kultura

  14:06
PRAHA - Britská heavymetalová skupina Iron Maiden uvedla v dubnu do kin polodokumentární film s názvem Flight 666. Pětadvacátého května vyjde také na DVD.

Iron Maiden foto: EMI Records

Film byl natočen digitální technologií a mohl se promítat pouze ve speciálních kinosálech. Zčásti mapuje loňské veleúspěšné turné Iron Maiden nazvané Somewhere Back in Time a zčásti je dokumentem o korunovaci kapely jako nejlepší britské koncertní skupiny na Brit Awards 2009. Na filmovém festivalu SXSW v Austinu byl oceněn jako nejlepší hudební dokument a obdržel cenu 24 Beats Per Second.

Režiséři Sam Dunn a Scot McFadyen byli u všeho podstatného - padesát tisíc mil, třiadvacet koncertů na pěti kontinentech v průběhu pětačtyřiceti dnů. Jednou z "hvězd" filmu je i Boeing 757 pojmenovaný Ed Force One. Stroj, který převážel dvanáct tun materiálu a kompletní tým lidí podílející se na produkci koncertů, pilotoval sám zpěvák Bruce Dickinson, jinak též aktivní kapitán Astraeus Airlines. Diváci se prostřednictvím filmu dostanou do míst, kam skupina dosud nikoho nepustila.
 
Flight 666 vychází 25. května také na DVD a blu-ray disku. Jako bonus vydání obsahuje ještě druhé DVD zachycující šestnáct písní kapely v šestnácti různých městech. K dispozici bude také CD verze s pomyslným soundtrackem k filmu.

Flight 666 (trailer)

Autoři: