Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Dokument V síti chce upozornit na zneužívání dětí na internetu. Do kin zamíří v únoru

Dokument V síti (2020). Režie: Vít Klusák. foto: Česká televize

Po třech letech práce dokončili režiséři Barbora Chalupová a Vít Klusák dokument V síti, který se zabývá zneužíváním dětí na internetu. Film pomocí experimentu ukazuje, s čím se v on-line prostoru potýkají děti ve věku 11 až 13 let. Premiéru bude mít 27. února.
  15:00

Tři herečky během deseti dnů, kdy trvala hlavní fáze natáčení, kontaktovalo 2458 mužů. Drtivá většina z nich požadovala sex přes webkameru. Muži dále posílali fotografie a videa svých penisů, odkazy na pornografii nebo se dívky dokonce pokoušeli vydírat.

Dokument V síti (2020). Režie: Vít Klusák.
Dokument V síti (2020). Režie: Vít Klusák.

Experti říkají, že většina predátorů, kteří loví děti na internetu, jsou psychosexuálně normální, nejedná se tedy o pedofily. Na děti cílí, protože jsou snadněji manipulovatelné. Přesto se tvůrci rozhodli, že identitu mužů budou schovávat pod speciální maskou. Cílem filmu je hlavně upozornit na fenomén zneužívání dětí na internetu, uvádějí tvůrci.

Jako děti se na internetu prezentovaly tři dospělé herečky s dívčím vzezřením Tereza Těžká, Anežka Pithartová a Sabina Dlouhá. „Tereza, Sabina a Anežka jsou hrdinky a patří jim dík a obdiv, že s námi do takového projektu šly. Nebudu zapírat, že téma zneužívání dětí na internetu bylo pro nás ve štábu jednou z nejtěžších výzev, které jsme ve filmovém životě podstoupili,“ uvedl režisér Klusák.

U natáčení asistovali lidé z Linky důvěry, psycholožka, sexuoložka, právník a kriminalista se specializací na kyberkriminalitu. Na uvedení filmu v kinech naváže i osvětová kampaň, na které tvůrci pracují s odborníky.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!