Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Dřevěný mlýn na Montmartre. Veřejnosti se představí dosud neviděné Van Goghovo dílo

Vincent van Gogh - Scène de rue à Montmartre. foto: Sotheby´s

PAŘÍŽ - Van Goghovův výjev z pařížské čtvrti Montmartre přes sto let neopustil soukromou kolekci. Nyní poputuje do dražby a veřejnost ho konečně uvidí. Očekává se, že obraz vynese někde mezi 5 až 8 miliony euro.
  16:00

Obraz Scéna z Montmartre (Scène de rue à Montmartre) je součástí celé série, která vyobrazuje proslulou pařížskou noční čtvrť. Na tomto konkrétním obrazu, jenž půjde do dražby v březnu, je vidět známý dřevěný mlýn v části Moulin de la Galette, dnes součást luxusní restaurace.

Vincent van Gogh - autoportrét.
Poslední obraz Vincenta van Gogha Kořeny stromu.

Obraz Vincent Van Gogh namaloval v roce 1887, v době, kdy ve čtvrti Montmartre žil se svým bratrem Theem. Spolu bydleli v ulici Lepic (rue Lepic), což je mimochodem jediné místo, ze kterého je dnes možné dřevěný mlýn kvůli zástavbě spatřit.

V roce 1920 plátno získal soukromý sběratel. Dílo nebylo nikdy vystaveno, ačkoliv je uvedeno hned v několika výstavních katalozích. Nyní se poprvé od svého namalování představí veřejnosti a bude jedním z hlavních lákadel březnové aukce v síni Sotheby´s. Jeho cenu experti odhadují na 5 až 8 milionů euro (130 - 209 milionů korun).

„Velmi málo obrazů z Van Goghova montmartreského období zůstává v soukromém držení. Většina děl je vystavena v galeriích po celém světě,“ popisuje zaměstnankyně aukční síně Aurélie Vandevoordová. „To, že se obraz tohoto kalibru objeví na veřejné aukci, je umělecká událost obřích rozměrů,“ dodává. 

Van Gogh žil na několika místech v Paříži mezi roky 1886 až 1888, kdy se přesunul do města Arles. I přes své poměrně krátké působení v pařížské metropoli inspiroval místní umělce, jako byli Paul Signac, Henri de Toulouse-Lautrec nebo později i Émile Bernard. 

Vincent van Gogh - Scène de rue à Montmartre.