Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Dvořákova Praha, to je Bělohlávek i Penderecki

Kultura

  8:45
PRAHA - V podání světových špičkových orchestrů a sólistů bude znít od 8. do 20. září hudba Antonína Dvořáka a dalších skladatelů klasicko-romantického období.

Pianista Jevgenij Kissin foto: Dvořákova Praha

Koncerty se odehrají v prostorách Dvořákovy síně Rudolfina, nově v Pražské křižovatce (kostele sv. Anny), katedrále sv. Víta a Koncertním sále Pražské konzervatoře.

V den skladatelových narozenin (8. září) se uskuteční první výprava z nové série festivalové ouvertury Po stopách Antonína Dvořáka. Na zámku v Lužanech bude slavnostně provedena jeho Lužanská mše. Letošní šestý ročník festivalu Dvořákova Praha pak slavnostně otevře 10. září v Rudolfinu mladá americká violoncellistka Alisa Weilerstein, která předvede společně s Českou filharmonií vedenou Jiřím Bělohlávkem Dvořákův Koncert pro violoncello a orchestr. Zahájení zpestří skladba k osmdesátinám Krzysztofa Pendereckého za osobní účasti autora.

S Českou filharmonií, jejímž prvním dirigentem byl sám Antonín Dvořák, se festivalové publikum setká ještě po dva večery: na koncertě s houslistou Julianem Rachlinem, který se představí v dvojjediné roli dirigenta a sólisty, a při vystoupení s Pražským filharmonickým sborem a hvězdnými sólisty v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Pod vedením Fabia Luisiho, šéfdirigenta MET, Vídeňských symfoniků a Curyšské opery v jedné osobě, zazní Verdiho Rekviem.

Recitály a méně hraná díla

Program Dvořákovy Prahy zdobí zahraniční tělesa zvučných jmen. Vynikající Kammerorchester Basel doprovodí v Beethovenově koncertu virtuózního houslistu Christiana Tetzlaffa. Se dvěma méně hranými Dvořákovými symfoniemi, jmenovitě třetí a čtvrtou, do Prahy přijede pekingský orchestr Beijing Symphony Orchestra.

Závěrečný koncert ansámblu Deutsches Symphonie Orchester Berlin pak pod taktovkou Cornelia Meistera představí polského klavíristu Rafala Blechacze v Schumannově klavírním koncertu. Festival uzavřou tóny Dvořákovy Novosvětské.

Publikum bude mít příležitost setkat se s vybranými instrumentalisty ještě jednou. To je případ violoncellistky Alisy Weilerstein, ale i Juliana Rachlina, který po koncertě s Českou filharmonií vystoupí druhý den jako sólista recitálu, na němž se kromě houslí chopí i violy.

Ze sólových vystoupení se mohou návštěvníci těšit ještě na fenomenálního pianistu Jevgenije Kissina se zbrusu novým repertoárem. Program obohatí také český basbarytonista Adam Plachetka.

Autor: