Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Fiktivní organizace Snědá tíseň ze seriálu Most! nabrala od pondělí přes 12 tisíc fanoušků

Kultura

  17:57aktualizováno  19:38
PRAHA - Facebooková stránka Snědá tíseň založená tvůrci úspěšného českého seriálu Most!, která odkazuje k fiktivní vládní organizaci, získala od pondělí téměř 13 tisíc sledujících. První tisícovka přitom přibyla již deset minut po odvysílání čtvrté epizody seriálu. Bez většího povšimnutí přitom stránka existovala od roku 2017, kdy vznikla pro účely natáčení.

Parta z Mostu. Seriál Most! (2018) Režie: Jan Prušinovský. foto: Česká televize

Facebookovou stránku Snědá tíseň založili vloni tvůrci seriálu Most!. Stránka si následně „zahrála“ právě ve čtvrté epizodě, kterou Česká televize odvysílala v pondělí večer. „Stránka není určena k PR účelům, ani to nemá být aktivní stránka,“ vysvětlila serveru iDnes.cz mluvčí televize Karolína Blinková.

V seriálu stránku založil štamgast z hospody Severka, která je jednou z hlavních lokací příběhu, s cílem pomoci hlavnímu protagonistovi Luďanovi (Martin Hofman). Luďan se v Chánově zapletl do potyčky, která se strhla mezi skupinkou Romů a jeho synem, který se přátelí se skiny. Romský kamarád Franta přiřkne Luďanovi roli koordinátora fiktivní neziskové organizace Snědá tíseň, jež má pomáhat zlepšit život Romů v Mostě.

S ruchem jaký během hraní seriálu panuje se nelze divit, že ho sem sledovat...
Seriálovou Severku zdobí na rozdíl od té skutečné velký neonový nápis.

Se stoupající sledovaností se na stránce množí také různé komentáře uživatelů. Mnozí zde „hledají koordinátora“ a naráží na další hlášky ze seriálu.

V pondělí odvysílala Česká televize již čtvtou epizodu Mostu, kterou stejně jako předchozí díly sledovalo přes milion diváků. Tvůrci seriálu Jan Prušinovský a Petr Kolečko v minulosti stáli například za úspěšnou sérií Čtvrtá hvězda. „Pořad odstartovat s nejvyšší odloženou a internetovanou sledovaností ze všech pořadů vlastní tvorby na českém televizním trhu,“ uvedla Blinková.  „Nejvyhledávanější je seriál mezi vysokoškolsky vzdělanými diváky a muži ve věku třicet až čtyřiačtyřicet let.“

Psali jsme o seriálu Most!

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...