Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: Iva Janžurová se chystá zastřelit komiksového superhdinu

Kultura

  18:00
PRAHA - První dubnový týden míří do českých kin pětice snímků. Českou komedii o jedné povedené teroristce doplní bláznivý příběh o hrdinství, nové dobrodružství animovaného kvarteta, schvalovaná nevěra na francouzský způsob a dokument o tvorbě kameramana Jaroslava Kučery.

Iva Janžurová ve snímku Teroristka (2019). Režie: Radek Bajgar. foto: CinemArt

Teroristka
ČR, režie Radek Bajgar

Tvůrci filmu Teorie tygra přichází s další výbušnou směsí. Učitelka v důchodu Marie (Iva Janžurová) už nechce sedět v koutě a koukat se, jak její město chřadne. Pořídí si zbraň a rozhodne se zastavit všechny tvůrce zla, konkrétně místního mafiána. Jenže spáchat vraždu není vůbec jednoduché morálně ani prakticky. Učitelky v důchodu přece lidi nestřílejí!

Shazam!
USA, David E. Sandberg

Billy Batson (Asher Angel) je naprosto normální chlapec, kterého trápí špatné známky ve škole a první lásky. Po náhodném setkání s prastarým čarodějem se ale dokáže pomocí magického slova Shazam! proměnit ve stejnojmenného superhrdinu (Zachary Levy). Shazam je bytost dost možná ještě mocnější, než je samotný Superman. Problém je ale to, že Billy je přece jen malý chlapec a rozhodně netuší, jak s takovou mocí zacházet. Jenže tím největším hrdinou se člověk nestává, ale rodí...

Velké dobrodružství Čtyřlístku
ČR, režie Michal Žabka

Myšpulín, Bobík, Fifinka a Pinďa za dlouhé roky své existence vzali děti na bezpočet dobrodružství. Nejinak to bude ani v novém filmu oblíbené čtveřice z Třeskoprsk. Postavy vyprávějí příběhy za uplynulý rok, které se jin zdály vůbec nejlepší. S Pinďou diváci polezou na nebezpečnou skálu, s Bobíkem poletí do vesmíru, s Fifinkou navštíví čerty a s Myšpulínem budou pátrat po hrozivém vlkodlakovi! Tady si na své přijde snad každý.

Věrní nevěrní
Francie, režie Louis Garrel

Ábel (Louis Garrel) prožil velké zklamání poté, co ho před deseti lety opustila jeho životní láska Marianne (Laetitia Castová). Nyní se vrací, ale s přísně střeženým tajemstvím. Film, ke kterému Garrel napsal scénář spolu s renomovaným Jean-Claudem Carrièrem, bravurně osciluje na hraně mezi inteligentní hořkou komedií a romantickým dramatem.

Jaroslav Kučera Zblízka
ČR, režie Jakub Felcman a Tomáš Michálek

Všichni znají tituly jako Až přijde kocour, Démanty noci, Sedmikrásky, Všichni dobří rodáci, Adéla ještě nevečeřela, ale málokdo ví, že na jejich úspěchu má klíčový podíl kameraman Jaroslav Kučera (1929-1991). Jaké ale bylo soukromí tohoto filmaře? V archivech i mezi rodinnými příslušníky zapátrali Jakub Felcman a Tomáš Michálek.