Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Gillian Andersonová převzala Zlatý Globus na dálku z Prahy

Gillian Andersonová dostala sošku za roli Margaret Thatcherové v seriálu Koruna. foto: Reuters

PRAHA/LOS ANGELES - V noci na dnešek středoevropského času se za oceánem odehrálo udílení prestižních amerických filmových cen Zlatý Glóbus, které pořadatelé kvůli koronaviru přesunuli z tradičního lednového termínu. A zatímco si valná většina oceněných užívala slavnostního večera, herečka Gillian Andersonová přebírala Zlatý glóbus nad ránem, sama v hotelovém pokoji a sledovala, jak nad Prahou vychází slunce, napsal server Vulture.
  10:24

Navzdory tomu se ve videohovoru přes Zoom objevila v plné parádě ve večerních šatech bez rukávů se vzorem lebky v kombinaci černo-olivových odstínů. Svou děkovnou řeč za Zlatý Glóbus pro nejlepší herečku ve vedlejší roli, kterou si vysloužila ztvárněním Margaret Thatcherové v historickém dramatickém seriálu Koruna, pronášela „v nekřesťanských 04:15 ráno“, dodal Vulture.

Herečka Gillian Andersonová
Gillian Anderson na předávání 77. Zlatých Glóbů.

Americká herečka Gillian Andersonová se proslavila především rolí agentky Scullyové, kterou v letech 1993 až 2002 ztvárňovala v seriálu Akta X. Za tuto roli byla několikrát nominována na cenu Zlatý Glóbus, kterou v roce 1997 získala. Od roku 2019 hraje v několika sériích seriálu Sexuální výchova z produkce Netflixu.

Do České republiky přiletěla kvůli roli ve filmu z druhé světové války. Snímek White Bird: A Wonder Story, kde české prostředí představuje Francii, režíruje hollywoodský režisér Marc Forster, který je podepsaný třeba pod bondovkou Quantum of Solace. Zahraniční filmaři mohou do Česka i v současné pandemické situaci jezdit za přísných podmínek natáčet.

Režisér Marc Forster má ve své filmografii také tituly jako Ples příšer, Horší už to nebude, Světová válka Z nebo Kryštůfek Robin. Snímek, který se začal natáčet v Česku, je adaptací románu White Bird: A Wonder Story z pera spisovatelky Raquel J. Palaciové. Pojednává o osudu židovské dívky, kterou u sebe doma schovává během druhé světové války francouzská rodina.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...