Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Jazz Q znovu: klasici jazzrockové fúze se vrací

Kultura

  8:30
PRAHA - Legendární skupina vydá po dlouhých 28 letech nové album.

Obal alba Jazz Q Znovu foto: Martin Kratochvíl

Klávesista a skladatel Martin Kratochvíl, který je duší tohoto projektu, se v posledních letech od elektrického jazzrocku odklonil a kladl větší důraz na akustické hraní s americkým kytaristou Tony Ackermanem. Také se angažoval v produkci dokumentárních filmů, seriálů a cestopisů.

Nyní už ale skupina Jazz Q zase úspěšně koncertuje doma i v zahraničí a zdá se, že i fúze, tedy jiné označení pro jazzrockovou syntézu, kterou kapela před lety v Česku začala, se opět vrací do středu zájmu vnímavějších posluchačů.

Na novém CD s názvem Znovu, jež má přijít na trh v květnu, hrají kromě kapelníka zkušený kytarista Zdeněk Fišer, virtuozní baskytarista Přemysl Faukner, za bicími sedí mladý Ladislav „Vajco“ Déczi a jako host se na desce objevuje i známý perkusista Imran Musa Zangi. Autorem všech patnácti skladeb je Martin Kratochvíl.

Natáčení probíhalo v únoru v Kratochvílově studiu Budíkov, kde v uplynulých desetiletích vznikla řada nahrávek, jež už dnes patří do zlatého fondu české hudby - od písniček Karla Kryla přes Ivu Bittovou až po debutové album Pavla Dobeše.

Jazz Q

Jazzrocková a artrocková skupina, založená v šedesátých letech Martinem Kratochvílem a Jiřím Stivínem. Do povědomí hudebních fajnšmekrů se dostala počátkem let sedmdesátých albem Coniunctio, natočeným společně s Blue Effectem Radima Hladíka. Do roku 1984 pak kapela vydala ještě šest alb: Pozorovatelna, Symbiosis, Elegie, Zvěsti, Hodokvas a Hvězdoň.Značka Jazz Q patřila k symbolům tuzemské hudební progrese a avantgardy.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...